Régóta gyanítottam, amit most végre beismertek: Lázár János bejelentette, hogy a paksi atomerőművet bővíteni fogják, és az oroszokkal készülnek leszerződni. A miniszterelnök a szakmai közvélemény és a társadalom álláspontját teljességgel figyelmen kívül hagyva halad egy olyan beruházásról szóló döntés felé, amely az országot egy évszázadra eladósítja, és gazdasági illetve politikai értelemben is függővé teszi Oroszországtól. Egész egyszerűen felháborító, hogy a kormány nem végezte el a 2008-ban az Országgyűlés, majd 2011-ben az ombudsman által előírt vizsgálatokat, így senki sem tudja, hogy egyáltalán szükséges-e a paksi bővítés vagy sem.

unnamed.jpg

A törvényeket illő lenne betartani egy demokráciában, ezért nyílt levéllel fordultam Lázár Jánoshoz, Mesterházy Attilához és Vona Gáborhoz az ügyben, mert az egész egyszerűen felháborító, hogy minden törvényes utat megkerülve akar a kormány fű alatt lepaktálni az oroszokkal. Talán utolsó szalmaszál lehet, hogy politikai vitanapot tartson a Parlament a paksi bővítésről.

Kedves Lázár János! Ugyan tegyen már eleget az ombudsman kezdeményezéseinek, tárja az atomerőmű-bővítés tényeit és számait a legfőbb népképviseleti szerv, vagyis a Parlament elé, és a beruházásra feljogosító megalapozott országgyűlési döntés híján tartózkodjon minden olyan cselekedettől és elköteleződéstől, amely ennek az értelmetlen, pazarló és az ország érdekeivel ellentétes projektnek a megvalósítását szolgálja. 

Lázár-János-nyílt-levél-1.jpgNyílt levél Lázár Jánosnak

Továbbá kedves Mesterházy Attila és Vona Gábor! Ugyan álljanak már ki az ország érdekeiért és támogassák az LMP kezdeményezését a politikai vitanap megtartására. Hiszen ez lehetőséget biztosítana arra, hogy érdemi párbeszéd kezdődjön arról, szükséges-e ez a beruházás vagy sem és a döntésnek milyen következményei lennének a gazdaságra, a társadalomra és a fenntarthatóságra.

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadett.blog.hu/api/trackback/id/tr985700934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pástétom 2013.12.20. 14:16:29

@kewcheg: Pedig a fideszed ellenzékben még Gyurcsányék keleti nyitásától féltette az eu-s kapcsolatainkat...

tobeor 2013.12.20. 14:17:04

Szél Bernadett,

javaslom Önnek nyújtson be egy "Lex Bővítés" törvényjavaslatot, amely a következőket rögzíti:

- Csak végleges, és külső szakértők által reálisnak elfogadott ÁR, tételes műszaki tartalom, tételesen lebontott KÖLTSÉGVETÉS és megvalósítási terv birtokában lehessen dönteni arról, hogy legyen-e bővítés.

- Az állam legyen köteles konkrétan megnevezni miből, honnan, hogyan, MILYEN ÁRON finanszírozná a bővítést, milyen pénzügyi garanciákkal.

- Ha megvan az ár, tételes költségvetés, megvalósítási ütemterv, és finanszírozási terv is, akkor csak akkor lehessen dönteni a bővítés mellett, ha az egyértelműen nyereségesnek jön ki.

- Ha netán nem negatívra jön ki az egész számítás, és döntés van a bővítésről, akkor törvényben kötelezni a kormányt, hogy több körös NEMZETKÖZI pályázatban hirdesse meg a bővítést.
Név szerint zárja ki a törvény hogy Putyinnal lemutyizhassa a kormány. A pályáztatás nélküli szerződés eleve legyen semmis.

Gera 2013.12.20. 14:32:06

Az atomerőmű és a szénerőmű közti különbség uszkve egymilliárd tonna széndioxid kibocsátás az élettartama alatt. Hiszünk az antropogén globális felmelegedésben vagy nem hiszünk, ez itt a kérdés. Én egyelőre nem feltétlenül, de nem ez a mainstream álláspont.

Larry Silverstein 2013.12.20. 14:36:28

Az oroszok már régen sokkal nagyobb kapitalisták, mint Nyugat Európa.

De ez mind1 is ezt neház átlátni, azt viszont nem hogy Orbánék döntései eddig bejöttek.

lbeus 2013.12.20. 14:48:56

"Késő van. Feküdjünk le! Késő van - mondta a mester. Ébredjünk fel!"

Milyen nagyszerű is lenne, ha mindezt az erőfeszítést a megújuló energiák kiaknázására, elterjesztésére fordítanák az országot (hova?) vezetők. Mert hát nem csak atom, szén és gáz létezik...

Gera 2013.12.20. 14:51:39

@lbeus: De, csak az létezik.

J.László 2013.12.20. 14:51:48

Mi a probléma azzal, ha azokkal bővíttetjük az erőművet, akik építették?

lbeus 2013.12.20. 14:55:23

@lbeus: : ) Ez meglehetősen szemellenzős hozzáállás. Mindenesetre békés karácsonyt és boldog új esztendőt kívánok!

Macropus Rufus 2013.12.20. 14:56:25

nos Viktor véleménye az orosz dolgokkal pacsolatosan úgy változik, hogy éppen ellenzékben v. kormányon van-e

index.hu/belfold/hirek/8129/
2000. július 12.:
"Oroszország, Délkelet-Európa és az arab világ a magyar külkereskedelem unión kívüli tájékozódási iránya"

index.hu/belfold/ovdem9525/
2007. január 3.:
""Most ez nem katonai megszállást, hanem gazdasági érdekszférába sorolást jelenthet. A kormány ezt a veszélyt vagy nem érzékeli, vagy nem aggasztja, sőt mintha elő is segítené ezt a veszedelmes folyamatot" - fogalmazott a Fidesz elnöke."

index.hu/gazdasag/magyar/orbnab070328/
2007. március 28.:
"Orbán akkor az európai és magyar energiafüggőség kapcsán azt fejtegette, jelentősen különbözik az európai, piaci észjárás és az orosz állami, politikai természetű gondolkodásmód."

most meg úgye kormánzon megint minden okés ami az oroszokkal kapcsolatos, hiszen most ő van kormányon.

Gera 2013.12.20. 15:00:58

@lbeus: Nincs ebben semmi szemellenzősség, ez a szomorú valóság. A nap- és szélenergia ára semmilyen szinten nem versenyképes. A biomassza az életképes valamennyire, de most épp az ország villamosenergia-ellátásának gerincét adó alaperőműről beszélünk, nem ilyen játékerőművekről, a fél ország növényeit kellene eltüzelni annyi energiához.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2013.12.20. 15:03:00

Kertész leszek…

Kertész leszek, fát nevelek,
S midőn jőnek fagyos telek,
Fák feléből rakok tüzet,
Többiből lesz spirálfüzet.

Fűzfavesszős füzetspirál!
E találmány úgy inspirál,
Váltok s válok bizniszmenné
(S nejem így lesz bizniszmen-né).

Elhízik a malacpersely,
Fényes szelek fújnak rám, sej!
Lesz sok fűzfaspirál gyáram,
S erőművem – kell az áram!

Víz-erőműm lesz, meg atom-,
Összes erdőt kivágatom,
S profitomból „Fát a rétre!”
Alapítványt hozok létre…

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2010/06/kertesz-leszek.html

tobeor 2013.12.20. 15:09:24

@Gera: Ez így kicsit pontatlan, van pár olyan piaci rés, ahol már versenyképes a napenergia, épül is teljesen piaci alapon ilyen erőmű ifjabb Chikán csinálja.

Ez van most, Hogy mi lesz x év múlva azt nem tudja senki, a jelenlegi, több éve tartó tendencia az alter energia árának csökkenése. Ebbe a tendenciába szólt bele a palagáz, amivel meg a gáz világpiaci ára is csökkent és csökkenni is fog. Úgy néz ki lassan minden ár csökken, csak az atomé nő.

@lbeus: Köszi a hasznos linket.
Ez pl. érdekes: "Egyedül a pénzpiaci kockázati felár évente 81md Ft-al tenné drágábbá a magyar beruházást pl. egy cseh alternatívánál."

Lencsés István 2013.12.20. 15:12:37

" .... Minden törvényes utat megkerülve akar
a kormány fű alatt lepaktálni az oroszokkal. .... " .

Lepaktálás nem = " .... függőség - el .... " .

Gera 2013.12.20. 15:19:08

@tobeor: Semmi ilyesmi nem épül piaci alapon, csak a támogatott ár tartja életben.

Egy nagy erőmű megépítése nem két év. 19 év múlva bezárjuk Paksot. Ha 20 év alatt a napenergia ára lemegy a negyedére, akkor majd építünk naperőművet is. MOST nincs ilyen és nem éri meg, ennyi.

jeriko 2013.12.20. 15:41:14

Mondjuk egy atomerőmű árából kb. az ország összes házát be lehetne szigetelni 10cm vastagon, ami felezi a fűtésköltségeket, vagy fel lehetne szerelni olyan napelemes rendszerrel, ami ellátja az adott ház szükségletének nagy részét.
Legalábbis érdemes lenne gondolkodni ebben az irányban is.

komplikato 2013.12.20. 15:42:20

"senki sem tudja, hogy egyáltalán szükséges-e a paksi bővítés vagy sem."

Hát van itt nem is egy energetikai blog, azok alapján ez nem is bővítés, hanem a nemsokára elöregedő jelenlegi blokkok cseréje pocsékúl lekommunikálva. Ha ez igaz, akkor miért kérdés a szükségessége? Az a nem mindegy ki, mennyiért és milyen technológiával. Na azon viszont már lehet vitázni.

komplikato 2013.12.20. 15:44:34

@Gera: Arról az apróságról nem beszélve, hogy normáli működést feltételezve a szénerőmű környezetre gyakorólt sugárterhelés NÉGYSZER akkora, mint az atomerőműé. A "sötétzöldek" szeretik elhallgatni.

tobeor 2013.12.20. 15:46:16

@Gera: Mondom: épül...

hvg.hu/kkv/20130805_Van_akinek_nem_kell_az_allam_penze

Semmilyen 19 éves határ nincs. Az áram egy részét most is importból fedezzük.

A napenergia árának nem kell lemennie a negyedére hogy versenyképes legyen, és pláne nem egyedül kell versenyeznie.

A legnagyobb hülyeség azért hozni egy 50 évre szóló döntést, mert a döntés pillanatában megérné, ha 50 évig nem változna semmi.

Ha majd lesz tételes költségvetés, ár, finanszírozási modell, akkor majd fel lehet tenni a kérdést, hogy egyáltalán megéri-e.

Gyingizik 2013.12.20. 16:02:44

Amikor a német/francia cégeknek eladta hormongyuszi az energiaszektort, izraelnek a gyógyszeripart, TESCO-nak az élelmiszeripart, az nyalván jobban tetszett a Széllnek.

GonoszMostoha 2013.12.20. 16:03:05

Ezzel szemben csak az az érdekes, hogy az alternatív energiaforrások (pl. napkollektorok) felhasználása ELLEN oly sikeres a lobbi, minden részről. Értem én, hogy éhenhalna néhány milliárdos, aki a hagyományos energiaellátásban érdekelt részvényesként, haverként, mutyiként, akárhogy.
Jártam egy mediterrán országban, ahol igen jelentős állami támogatást kaptak (kapnak) az állampolgárok a házi napkollektorok kiépítésére. Nem , nem szegények, kicsit jobban is élnek, mint mi, és valahogy gondolkodnak. Komolyan veszik azt, hogy a Földet kölcsönkapták az unikáiktól. És a politikusok is komolyan veszik az adófizetőket.

GonoszMostoha 2013.12.20. 16:04:42

@Gyingizik:
Az osztogatás és fosztogatás végén járunk. Akinek nem jutott, az annyit is ér (Lázár szerint).

Mértékadó értelmiségi (törölt) 2013.12.20. 16:13:01

"A miniszterelnök a szakmai közvélemény és a társadalom álláspontját"
Szó sem volt itt szakmai közvéleményről, arról meg végkép nem, hogy a közvélekedés nem szeretné a bővítést. Mindkét vélemény egy elég jól azonosítható helyről jön, ezt próbálja meg az a maroknyi ember hol közvéleménynek hol a szakemberek véleményének beállítani.

gyk:
közvélemény: az a 20-30 fő, aki kint volt az XY atomellenes tüntetésen

szakemberek: a bölcsészből átvedlett atomenergiai "szakértők" az XY független civil szervezetből. Akit úgy mellesleg az éppen aktuális utódpárt patronál(t), de amúgy függetlenek. Becsszó... Ők egyébként mindenben szakértők: ha kell atomenergiában, ha kell árvízi védekezésben, de ha úgy hozza a sors, akkor közlekedési kérdésekben is tudnak úgy szakérteni, hogy a kormány álláspontjával ellentétes legyen a szakma egybefüggő véleménye :)

"Orbán karácsonyi ajándéka az országnak: évszázados orosz függőség"
Teljesen érthető, hogy vannak bizonyos politikai és gazdasági erők, akik nagyon szeretnék, hogy az olyan kis országok, mint például Magyarország inkább hozzájuk kössék magukat évszázadokra, és ne az ellenérdekelt félhez. De van, akinek ez újdonság?

tobeor 2013.12.20. 16:14:05

@Gyingizik: Oké, hogy be akarsz szólni, de hogy ennyire gagyin? Pont Széll az, aki nem ment át a szocik mellé, mellesleg ugyan milyen céget is adott el bármilyen kormány is a Tescónak, te nagyeszű?

♔bаtyu♔ 2013.12.20. 16:18:26

Most magunk között, inkább az oroszok mint Izrael.

Amúgy pedig marhaság, elég nyilvánvaló, hogy Mo érdekei a legfontosabbak. Mégis ki a lófasszal kellene Paksot csináltatni, ha nem az oroszokkal. A metrót is velük kellett volna, persze akkor nem lehetett volna elsikkasztani a milliárdokat.

turbocat 2013.12.20. 16:24:34

@jóeznekem?: alternatív energiaforrás, mediterrán ország ? muhaha...., az nem buli...., valaki leállította a napelemgyártás pályázati rendszerét.., de igazából nem ez a baj...., a baj az, hogy a magyarországi lakásállomány a jelen formában nem alkalmas energiatakarékos rendszerek telepítésére, nem beszélve a jelenlegi árak melletti soha meg nem térülésre......, felejtsük már el a panelt hungarocellbe csomagoljuk agyamentséget....., rendszerben kéne gondolkodni....., ehhez okos emberek kellenek, és soksok számolás, mi éri meg és hogyan..., az ország nem panelből áll, hanem zömmel végtelenül lelakott tégla és vályogházakból, még az építésük idején is szakszerűtlenül, gány módon megcsinálva. és még mindíg ez a kisebbik baj...., a nagyobb az, hogy alakhatás még mindíg nincs benne a jövedekmekben......, addig pedig ? na igen....., atomot nekünk !!!

Bambano 2013.12.20. 16:36:38

engem azért érdekelne, hogy pl. azokkal a franciákkal kellene-e szerződni, akik pár éve majdnem felrobbantották az egész Kárpát-medencét, vagy jók nekünk azok az oroszok is, akiknek a lomja 25 éve üzemel, nincs vele baj, és a franciák után feltakarították a mocskot?

egyébként súgok: nem lesz paks bővítés. az elöregedő blokkok helyére kerül azonos vagy kicsit nagyobb kapacitású két blokk, hogy amikor kikapcsolják a mostani 4 blokkot és a sötétzöldek villanyfénynél akarnak notebookon internetre posztolni, legyen hozzá elektron.

Larry Silverstein 2013.12.20. 16:54:29

Már az MSZP megcsinálta a keleti nyitást, amikor elsíbolta a 17 mrd-ot érő moszkvai követségi épületet.

Igen, megcsinálták.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.12.20. 16:59:17

@Frady Endre: Endre, ha egyszer oktatási miniszter leszek, belőled érettségi tételt csináltatok.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2013.12.20. 17:12:05

@én már a fény gyermeke vagyok: Kösszy, szavadon foglak! Amúgy már próbálkoztam... :)

Érettségi tétellé válásom

Segítség kell nekem, Égi,
Úgyhogy máris száll fel imám:
„Legyek tétel, érettségi,
S büszke lesz majd mindenkim ám!
Hoffman Rózsa kedves nénis
Mosolyával nevezzen ki,
S alaptanterv leszek én is,
Költő, ki már nem egy senki!”

Vizsga. Nem röpködnek sziá!-k,
Száraz a száj, reng a térd és
Fohászkodik minden diák:
„Frady legyen ma a kérdés!”
S lőn, mert tényleg engem kapnak,
Elemzik a „Fesztiváldal”-t,
S örömére eme napnak
Dicsér szoprán, tenor s áld alt.

Frady Endre (ex-Széll Kálmán)
Téren áll majd* szobrom s lova.
Őrködvén a környék álmán
Bronzszem mereng hovatova.
Nem bronzszempár, mert a másik
Folyton olajspray alatt van.
Minden rozsdáll, mállik, vásik…

*Budapest, 2060

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2012/07/erettsegi-tetelle-valasom.html

A fent említett Fesztiváldal:
fradyendre.blogspot.hu/2012/05/fesztivaldal.html

JohnHenry 2013.12.20. 17:12:46

ha meggondolom, hogy a kommentelők jelentősebb része nyilván szavazati joggal is rendelkezik... szegény hazám!

♔bаtyu♔ 2013.12.20. 17:30:17

@Larry Silverstein: Az a gond, hogy az MSZP nem az orosz kormánnyal fogott össze, hanem az orosz maffiával.

Kb. mint ez:
kuruc.info/r/2/121756/

♔bаtyu♔ 2013.12.20. 17:30:52

@JohnHenry: Fogadjunk, hogy "liberális" vagy?

röhögő 2013.12.20. 17:52:27

Na ezért is nem fogok szavazni sohase az LMP-re, mert ilyen sötétzöldek vannak benne?
Milyen orosz függőség? A nyomott vizes technológia a legkommenrszebb. Mi is meg tudnánk csinálni, csak nem érdemes az ipari hátteret megépíteni egy két blokk felhúzásához. A fűtőanyag? A 3.6-os dúsítású urán kommersz cucc már, bárhonnan beszerezhető. A poszt szerzője csak nézzen utána, az USA villamos energia termelésének 10 százaléka az oroszoktól vett dúsított uránból származik. Szóval az USA függ az oroszoktól? Bravó agyament poszt író! :-((
Sok atomellenes idióta!
Csak szólok, sok nukleáris energiától félő idióta, a Fukusima környéki plusz radióaktív terhelés 35 darab banán megevésének felel meg.
Sok tudatlan barom!!! :-((
Elegem van már az ostoba nyávogásotokból.

röhögő 2013.12.20. 17:54:13

@♔bаtyu♔: Látom nem bírtad ki egy kis zsidózás nélkül.

♔bаtyu♔ 2013.12.20. 18:10:24

@röhögő: Nem nem bírtam ki, hanem komolyan így gondolom. Baj?

♔bаtyu♔ 2013.12.20. 18:11:15

@röhögő: A másik dolog pedig az, hogy erről nem én tehetek. Érdekes, a svéd érdekek érvényesítésével semmi bajom.

engelbert (törölt) 2013.12.20. 18:11:59

Ez a sor megfogott: "Bronzszem mereng hovatova".

szandé 2013.12.20. 18:26:46

Szerintem ha megengedik, hogy a vállalkozásaink oroszországban kereskedjenek a magyar árukkal, ha megkereshetjük ott az árát akkor nem szivesen de belenyugszunk. Tudjuk, hogy csökkenni fog az energia világpiaci ára, az USA nem vesz, Irán elad, ez önmagában csökkentő, számolni tud a kormányunk itt egyéb van.

_most_ 2013.12.20. 18:30:32

a fidesz nyilvánvalóan teli van full retardált emberekkel, ez világosan kiderült az elmúlt három év alatt, ezért szerintem nem kéne egy ilyen horderejű döntést egyedül meghozniuk, mint a paksi atomerőmű bővítése, mert ezzel tényleg tönkretehetik az országot évtizedekre, persze ha a birkamenet résztvevői kifizetik az építési költségeket, akkor nem szóltam :D

Lajosforras 2013.12.20. 18:30:35

Az atomenergiával semmi baj nincs. Nyilván egyszerűbb és olcsóbb szélerőművel meg napelemmel lefedni az egész országot, vagy még egy gázvezetéket húzni egy új erőműhöz,mert szerencsére gázfüggőségünk az amúgy sincs.
A biomassza-erőművek miatt tessék nyafogni, az megoldaná pár kistelepülés problémáját, ha nem lenne csak az engedélyeztetése több tízmillió forint. Az egyszerűsítés mellett tessék lobbizni, annak van értelme.

IPetya 2013.12.20. 18:35:18

Van sapka, nincs sapka?
Az volt a baj, hogy a jobboldali kormányok megbontották a kapcsolatokat az oroszokkal.

_most_ 2013.12.20. 18:35:37

@♔bаtyu♔: igazán vicces, hogy a magadfajta netnácik milyen buzgón tudják nyalni az oroszok seggét, mármint azt leszámítva, hogy negyven évig megszállás alatt az országot, nagyon korrektek :D

Orbán egy Palpatine 2013.12.20. 18:50:02

@_most_: Azt a segget nyalják, amire utasítást kapnak a pártközpontból. A sátánét is nyalnák, ha Viktor azt kérné. Takonygerincű narancsszoponcok.

béla a görög (törölt) 2013.12.20. 18:50:25

Az Orbán által okozott anyagi károk elérik egy kisebb háború vagy természeti katasztrófa által okozott károk költségeit.

Érdekes, hogy ez a csomó magát jobboldalinak, a családot pedig oly sokra tartó szavazó nem félti a gyerekét (ha már magát nem)?
Szokott még valaki ott gondolkozni is vagy csak hinni...

Larry Silverstein 2013.12.20. 19:01:13

Az mond valamit a poszternak hogy BRICS országok?

És az, hogy a 2013mas VG-i növekedést ezek az országok hajtották?

Larry Silverstein 2013.12.20. 19:03:25

@béla a görög: Ehhez képest Merkelen kívül az EUban egyedül Orbánt választják újra, de őt 2/3-dal...:DD

Röfröfröf

Lindalinda 2013.12.20. 19:06:00

Senki sem hisz már nektek nyomorult balliberálok, még az sem igaz, amit kérdeztek.

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.12.20. 19:23:58

Húsz százalékkal olcsóbban szállítja a gázt a Gazprom, ez a sunyi rezsicsökkentés!

Hány százalékkal is csökkent a fogyasztói ár? Pont ennyivel. Akkor miért kell emiatt rezsiharc, külön munkacsoport és kigyűjtést kifüggeszteni a lépcsőházakban arról, mennyivel kellett kevesebbet fizetni a rezsiharcnak köszönhetően?

A gáz ára hatással van az áram árára is.

Minek köszönhető a gázár csökkenése? Megnőtt a konkurencia, új gázlelőhelyeket fedeztek fel, és a gáz ára tovább fog csökkenni – hangzott el a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában.

Elhangzott az is, hogy 2015-től a magyar kormány fog tárgyalni a Gazprommal az árról. Addig érvényben van a hosszú távú szerződés.

A Gazprom volt a szocsi-i téli olimpia fő szponzora. A létesítmények elkészültek, és már az olimpiai láng is megérkezett Oroszországba. A Játékok 2014 februárjában lesznek.

A rezsiharcos kampány a választásokig ki fog tartani, és nem fognak beszélni arról, hogy pont ennyivel csökkent a beszerzési ár… Fogunk kapni ismét egy milliárdért miniszterelnöki körlevelet, amelyben kiemelt helyet kap abban is a rezsiharc és annak sikere. A szolgáltatók lehet, hogy maguktól nem csökkentették volna az olcsóbban beszerzett gáz fogyasztói árát, de erre a kormánynak kell, hogy legyen eszköze, harc nélkül is elérhető lett volna. De hát akkor mivel lehetne szédíteni az embereket?

Hogy évente ezermilliárd forint adóbevétel nem a költségvetésbe kerül be, hanem a maffiához, az nem zavarja a kormánypártot. Fülkeforradalom, rezsiharc, békeharc, békemenet, miniszterelnöki körlevelek, a kisemberektől elvont adóforintok haszontalan célokra történő elköltése, ez dübörög és sajnos nem a gazdaság. A gazdagok ajnározása és a kis jövedelműek sanyargatása zavartalanul folytatódik!

Orbán banda takarodj!

Lovag Mihály 2013.12.20. 20:04:09

@Hű de bunkó, tetű, izomagyú ez a Berki Krisztián: jaja mert a szolgáltatók arról híresek, h csak úgy jófejségből maguktól csökkentették volna a gáz árát.. ha nem tetszik, akkor a különbözetet vidd be nekik vagy ajánld fel valamelyik alapítványnak.

Visionstar 2013.12.20. 21:03:56

Emlékezzünk mit csinált egy francia cég pár éve Pakson,én azt mondom hagyjuk csak meg az oroszoknak hisz ők tervezték anno. Szerintem az oroszok igencsak világelsők atomerőmű tervezésben, építésben. Ha jól emlékszem nem régen kezdték el gyártani a hajókra telepített atomreaktorukat vízparti nagyvárosoknak.

butalo01 2013.12.20. 21:08:01

valami hasonló szakértők állították meg a nagymarosi erőművet is.
mennyibe is van az nekünk?
hol a víz a Kis-Alföldről?
hol hajóznak a Dunán?
(szakértő valaki nem úgy lesz, hogy kinevezi magát- szerintem)

fehérfarkas 2013.12.20. 21:22:37

@tobeor: "Végre valaki megírta.
Ez egy több EZER MILLIÁRDOS üzlet, amit az ország háta mögött suttyomban aláírni az nem más mint az ország szemen köpése.
Az ostobaság élő szobra lesz, ha ezt előzetes számítások, hatástanulmányok, költségvetés, megvalósítási terv nélkül írják alá, vakon.
Márpedig én nagyon kíváncsi lennék milyen számítás igazolná ezt a bővítést, tekintve hogy horror mértékben emelkedik az atomenergia ára, elég csak a pár hete aláírt angol szerződésre ránézni.
Nálunk annál csak drágább lesz, mert a tőkét is csak drágábban tudjuk finanszírozni.

Ez a lépés 100% fölé emeli az államadósságot, és az építkezés idejére (minimum 15 év, de inkább 20+) teljes kiszolgáltatottságot jelent Putyinnak.
Egyáltalán mi az, hogy nem nyílt nemzetközi pályázatban választja ki Orbán hogy ki épít, már ha egyáltalán alá lehet támasztani a bővítést számításokkal? Mi az hogy nincs verseny? Putyin megvette Orbánt kilóra, mint 10 éve a Gripen?"

Ilyen nagy energetikai beruházást nem nemzetközi tendereken döntenek el, hanem polirikai alapon. Pont azért, mert az adott országot évtizedekre elkötelezi az azt megépítő és technológiával rendelkező ország felé.
Eddig ez rendben van, a világ más országai is ezt csinálják, amelyeknek nincsen saját atomerőműépítési technológiájuk.

A gond az pontosan az, hogy ezt nem suttyomban szokták csinálni, hanem nagyon jól megfontoltan, körültekintően, és mérlegelve az előnyöket és hátrányokat, hogy "x2, "y", vagy "z" országgal építtetnék meg.

A mai Oroszország nem azonos a volt Szovjetunióval, sőt még a jelcini Oroszországgal sem. A török 4 atomerőművet fognak építtetni az oroszokkal, de Irán is az oroszokkal közösen építette meg az első atomerőművét (amit pár éve adtak át). És még van néhány ország, amely az oroszokkal akar atomerőművet építtetni.

De azt is tudni kell, hogy Európában energiaháború van a németek és oroszok között. Hogy melyik építheti meg a mi atomerőművünket az az adott ország felé levő politikai elkötelezettséget is jelenteni fogja.
Törökország kényszerből választotta az oroszokat, mert a fukusimai katasztrófa után a német energiacégek eláltak az atomerőműépítésektől nemcsak Németországban, hanem más országokban is, mert annyira atomellenesé vált a émet közhangulat. Így a törökök kénytelenek voltak az oroszokat választani (a franciákról le is tettek).
Mi viszont választhatnánk a franciák és az oroszok között (mivel a németek még jó pár évig biztosan atomellenesek lesznek).
Önmagában semmi bajom azzal, ha az oroszok építik, de azzal igen, ha ezt fű alatt, sunyin, mutyiban akarják megcsináltatni.
Én mint állampolgár joggal várom el a saját kormányomtól, hogy hitelesen megindokolja miért az oroszokat választja és miért nem a franciákat (mert akik még szóba jöhetnének azok a jenkik, és a kínaiak).
Nekem ugyanis ne mondja senki, hogy az orosz elkötelezettségnek csak előnyei lesznek, a franciának meg csak hátrányai.
Pl. az orosz esetében ott a kérdés: Putyin erős nagyhatalmat csinált Oroszországból, amely a szír konfliktusban bizonyítja mennyire megkerülhetetlen - na de, mi lesz Putyin után? Még a legjobb politikai szakértők sem tudják milyen lesz a Putyin utáni Oroszország. Egy hatalmas nagy lutri úgy elkötelezni az oroszok felé évtizedekre, hogy azt sem tudjuk Putyin után mi lesz ott. Franciaország legalább kiszámíthatóbb. És hosszútávú tervezésnél ezt is figyelembe kell(ene) venni.

Melee 2013.12.20. 21:31:08

Ne bohóckodjatok fiúk-lányok, a Közgép végzi az építőmunkát, ti meg az ország sorsán filozofáltok, ahelyett, hogy örülnétek Lajos bá újabb világraszóló üzleti sikerének? Kicsinyes banda, na oszoljatok, nincs itt semmi látnivaló.

tobeor 2013.12.20. 21:51:29

@fehérfarkas: Oroszországban a gazdaság és a politika teljesen összefonódik, és sok éve nem is leplezetten gazdaságilag próbálják visszafoglalni a volt SZU befolyási övezetet.

Ha ezt az oroszok csinálják, akkor az a fideszes stílusban fogalmazva orosz gyarmatot jelent.

Attól perctől kezdve, hogy aláírja az ország a szerződést, Putyin úgy rángatja dróton hazánkat ahogy akarja, úgy használja ki politikai befolyási céljaira ahogy kedve szottyan. Putyin nem arról híres, hogy gátlásos kisfiú lenne.
Attól kezdve, hogy aláírjuk, és elindul, nekünk lesz élethalál kérdés, hogy ne legyen csúszás. Mert ha egy építkezésben benne van már pl. ezermilliárd ft, és az csúszik egy évet, akkor részint dominószerűen felborul minden előzetes szerződés, amiket mind újra kell tárgyalni, immáron magasabb összegért, másrészt önmagában az ezermilliárd tőke költsége is ketyeg, szóval horror az egész. És az egy év csúszás olyan mesebelien kicsi feltételezés, hogy csak röhögni lehet rajta, a tíz évhez lesz közelebb a csúszás mint az egyhez.
De nem csak a szokásos pár éves csúszásokkal kell számolni, hanem ha jön egy gazdasági válság, akár csak hazai, máris leállítják, mert egyszerűen nem lesz rá pénz. Márpedig nálunk sűrűn vannak válságok.

És mondom, eközben végig úgy táncol az ország ahogy Putyin fütyül.

Pénz nem lesz semmi másra. Egy generációnyi időre minden pénzt el fog szívni a bővítés. Folyamatos botrányok, korrupció, stb.

Mindez tökéletesen ellentétes a magyar érdekkel.

És továbbra is: megvalósíthatósági tanulmányok, komoly költségvetések nélkül el sem lenne szabad kezdeni. Még arról sincs semmilyen számítás, hogy ez egyáltalán megéri. Arról se mennyibe fog kerülni. Semmi sincs, csak az, hogy már tudjuk a ruszkik építik... balkán, igazi balkán.

Nem mellesleg 70 évre előre pl. háborús kockázatokat is számítani kéne. Egy atomerőmű egy esetleges háború, elsődleges célpontja lenne, katonailag a minél decentralizáltabb energiaellátás ideális.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.12.20. 22:16:07

hát eléggé handabanda poszt ez.
nem baj....van aki ezt eszi.

fehérfarkas 2013.12.20. 22:30:41

@tobeor: "Oroszországban a gazdaság és a politika teljesen összefonódik, és sok éve nem is leplezetten gazdaságilag próbálják visszafoglalni a volt SZU befolyási övezetet.
Ha ezt az oroszok csinálják, akkor az a fideszes stílusban fogalmazva orosz gyarmatot jelent."

Ugyanezt jelenteni, ha kínaiak, franciák vagy a jenkik építenék. (a németek most kiestek ebből a játszmából, mert náluk annyira atomellenes Fukusima óta a közhangulat, hogy a német cégek és a nemet kormány nem mer ilyenbe belefogni)

"Attól perctől kezdve, hogy aláírja az ország a szerződést, Putyin úgy rángatja dróton hazánkat ahogy akarja, úgy használja ki politikai befolyási céljaira ahogy kedve szottyan. Putyin nem arról híres, hogy gátlásos kisfiú lenne."

Viszont Putyin nagyjátékos, és betartja a szerződéseit, és a szövetségeseit megvédi még háború esetén is (lásd a jelenlegi szír konfliktust).

"És mondom, eközben végig úgy táncol az ország ahogy Putyin fütyül.
Pénz nem lesz semmi másra. Egy generációnyi időre minden pénzt el fog szívni a bővítés. Folyamatos botrányok, korrupció, stb.
Mindez tökéletesen ellentétes a magyar érdekkel."

Speciel Oroszország a 4 lehetséges jelölt közül a legkevésbé pénzorientált egy atomerőmű építésénél. Kína, USA, Franciaország sokkal pénzorientáltabb. Oroszországnak ez a regionális hatalmának növelése érdekében az anyagileg megér ennyit a politikai befolyás növelése kategóriába tartozik.
Az egész szír konfliktus is erről szól, hogy 2009-ben Assad elutasította, hogy Szírián menjen keresztül az arab öbölországok és Európa közti olaj és földgázvezeték. Assad arra hivatkozva utasította el, hogy a szövetségese Oroszország ellen lenne ez, és a szövetségesét nem árulja el. 2 év múlva kitört nála az "arab tavasz", ahol több mint 80 országból mentek oda szélsőségesek és terroristák, akiket az USA, Izrael, Franciaország, Anglia, Szaúd Arábia és Katar pénzel és lát el fegyverekkel. Oroszország viszont kiállt szövetségése mellett - pedig Szaúd Arábia 16 milliárd dollárt és a közel-keleti olaj és földgázpiacból való nagyobb részesedést is felajánlott Putyinnak. Tudod mi volt Putyin válasza? Az, hogy Oroszország nem megvehető, és szúdi királyi család eltévesztette a célországot: kilóra megvehető országokat máshol kell keresni.

Egyébként Gyurcsány sem véletlenül nyitott energiapolitika terén az oroszok felé. Csak akkor a Fidesz azt még hazaárolásnak nevezte, és Putyin a KGB-vel és a komcsi Szovjetunióval mosta össze. Most kormány meg azt folytatja, amit Gyurcsány elkezdett. A fideszes nethuszárok meg most azt védik, amit 2010 előtt anyáztak. 2010 előtt pont a Fidesz mondta azt, hogy Gyurcsány Magyarországot Gazprom gyarmatává akarja tenni. Egy különbség mondjuk van a 2 politikus között: GyF nem sunyiban, lapítva tette ezt, hanem a sajtónyilvánosság előtt, és tárgyalásairól az Országgyűlést annak rendje és módja szerint korrektül tájékoztatta.

Most pont a sunyiság, az átláthatatlanság a baj, hogy a trafikmutyi, földmutyi, takarékszövetkezetmutyi, nyelvoktatás mutyi, Városligetmutyi után az ember itt is joggal sejt mutyit. Mert ha nem lenne mutyi, akkor miért nem lehet átláthatóan és nyilvánosan csinálni? Mi az, amit annyira takargatni kell?

soproni1 2013.12.20. 22:50:35

Az az ember még nem született meg, aki az oroszoknak ellent mer mondani. Ki akar polónium pisilni ?

ppppalika 2013.12.20. 23:24:55

@tobeor: "Putyin megvette Orbánt kilóra, mint 10 éve a Gripen? "

Akkor olcsóbb volt, mint Gyurcsány lett volna. :)

A viccet félretéve. Nem vagyok kompetens az atomenergia vagy más kérdés eldöntésében, de szeretném, ha nyilvánosan, a lehetőségek érdemi mérlegelését követően döntenének.

Larry Silverstein 2013.12.20. 23:30:13

@fehérfarkas: 'Ez egy több EZER MILLIÁRDOS üzlet, amit az ország háta mögött suttyomban aláírni az nem más mint az ország szemen köpése.
Az ostobaság élő szobra lesz, ha ezt előzetes számítások, hatástanulmányok, költségvetés, megvalósítási terv nélkül írják alá, vakon.'

Hejj, pedig én emléxem arra a megannyi népszavazásra és hatástanulmányra, ami az eddig megépült erőmüvekről szólt....

RÖVIDLÁTÓ 2013.12.20. 23:34:12

Mi van Putyin új dácsájának kerítés kapujára írva?

VIKTOR LAND, ALIAS MAGYARORSZÁG.

fehérfarkas 2013.12.20. 23:43:29

@Larry Silverstein:

A szocializmusban épített erőműveknél nem volt kérdés, hogy milyen technológiát és szakembereket kell alkalmaznunk. Ha a horthysta haverjaid nem visznek bele minket a 2. világháborúba, akkor utána nem kerülünk vesztes félként a Szovjetunió érdekszférájába. Úgyhogy ezügyben reklamáljál a szellemi példképednél, tenger nélküli tengernagynál, a királyság nélküli kormányzónál, Horthynál. Ja, elfelejtettem, ő csak Orbán után következik az imádott bálványid sorában :D :D :D

Egyébként, ha figyelmesen olvaol, akkor észreveszed mi az én hozzászólásom, és mi az amit úgy idéztem mástól.
Valamint azt is tudnád, hogy egy mezei szén vagy gázerőmű és egy atomerőmű építése között hatalmas a különbség. Ha nem így lenne, akkor Kína is szénerőművek helyett atomerőművekkel lenne teli (és a városainak a levegői sokkal tisztábbak lennének), sőt még az afrikai országok is teli lennének atomerőművekkel. Úgyhogy jó lenne, ha nem kevernéd a szezont a fazonnal. A kedvenc, szeretett Orbánodat ne ilyen szánalmasan nevetséges módon próbáld megvédeni. :D :D :D

tobeor 2013.12.20. 23:54:11

@fehérfarkas:
Nem hinném, Putyin eleve sokkal gátlástalanabb, és az orosz gázfüggőségünk miatt neki van is mire kihasználnia a zsarolási pozícióját. A franciákkal sokkal kevesebb a gazdasági kapcsolatunk, ráadásul velük egy EU-ban vagyunk, ahol azért nem lehet annyira földbe nyomni egy országot, mert minden EU-s nézőtér előtt zajlik, itt már nem engedhetnek meg maguknak mindent a nagyobb országok.

Ha tehát egyáltalán kell ez az erőmű, amire egyelőre semmilyen bizonyíték nincs, akkor is ezerszer inkább a franciák (vagy amerikaiak) mint az oroszok.

"Viszont Putyin nagyjátékos, és betartja a szerződéseit, és a szövetségeseit megvédi még háború esetén is (lásd a jelenlegi szír konfliktust)."
Ne haragudj, de eddig nem tűntél naiv amatőrnek. Akkor ez itt most mi?

"Speciel Oroszország a 4 lehetséges jelölt közül a legkevésbé pénzorientált egy atomerőmű építésénél. Kína, USA, Franciaország sokkal pénzorientáltabb. Oroszországnak ez a regionális hatalmának növelése érdekében az anyagileg megér ennyit a politikai befolyás növelése kategóriába tartozik."

Amíg nem látsz konkrét árajánlatot, addig ezt nem tudhatod. Ráadásul, nekünk az se jó, ha az ár egy része hatalmi befolyás-növelésben jelentkezik. Sőt, az még drágább, mintha pénzben kérnék az árát... ne nézzük már Putyint egy kedves eladónak. Ha egyszer beteszi a lábát ide, és már függünk tőle, bármiféle gátlás nélkül addig növeli majd a befolyását, ameddig csak bírja. Neki csak annyi kell, hogy résnyire nyissuk az ajtót, és a lábát betegye az ajtóba, aztán már benyomja az egészet. Komolyan miről beszélünk, a ruszkikról?

A szír példába nem akarok belemenni, az ennél sokkal összetettebb, már csak azért is mert az egy ország, de nem egy nép, hanem sok, ráadásul vallásilag is egy turmix, szóval lenne ott miről beszélni. De még a saját logikád alapján is Putyin ott a saját érdekét védi, és a "szövetségese" neki nem más, mint az önnön befolyásának védelme, semmi önzetlenség. Könyörgöm, ne vágyjunk már Putyin védelmére...

De én továbbra is ott tartok, hogy nem is arról kéne vitatkozni, hogy kivel, hanem hogy egyáltalán kell-e? Nem látok számokat sehol. És mint írtam és időben és pénzben is a most mondott számok minimum duplájára számítok, ez a reális, és ha ezt elismernénk, és ezekkel számolnánk, akkor kiderülne hogy ez egy ordas nagy bukás az országnak, vegytiszta önsorsrontás.

Az ország érdeke valóban a jó orosz kapcsolat, mert most a gáz miatt így is sajnos rájuk vagyunk utalva, ezt a kapcsolatot a mindenkori kormánynak ápolnia kell. De a kiszolgáltatottságunkat még fokozni is, na az aztán nem magyar érdek. A fidesz érdek itt a szokásos lopás lehet, egy több ezer milliárdos beruházáson Simicska meg a többi százmilliárdos hasznokat lophat le magának, ez pedig olyan csábító nekik mint muslincának a lámpafény, bódultan repülnek a pénz felé és tojnak minden másra.

tobeor 2013.12.21. 00:06:22

Már nem kérdés, odadobják Putyinnak az országot:

"A magyar kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat Oroszországgal a több évtizedes, 1966-ban kötött államközi atomenergetikai megállapodás meghosszabbítására - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Giró-Szász András."

tobeor 2013.12.21. 00:08:24

Ezzel kicsit hasonló lesz a helyzet, mint most Ukrajnában. Az EU pampoghat, a nép is tüntethet bármeddig, de a kiszolgáltatottság felülír mindent, Putyin röhög a markába.

Ha be tudja kényszeríteni Ukrajnát az Eurázsiai Unióba, minket meg 20 évre leláncol, akkor Putyin kurva nagy sikert könyvelhet el magának.

fehérfarkas 2013.12.21. 00:58:53

@tobeor: "Ne haragudj, de eddig nem tűntél naiv amatőrnek. Akkor ez itt most mi?"

Az, hogy Szíriában jelenleg pont az történik, amit írtam.
És ennek következménye az, hogy az USA Iránnal kénytelen volt leülni tárgyalóasztalhoz (amit George W.Bush 2002-ben még a Gonosz Tengelyének: Axis of Evil nevezett), és az új egyiptomi kormány is orosz delegációt fogadott, ahol fegvyervásárlásról, és afrika első atomerőművének megépítéséről volt szó. Ez mind a 2 szempontból jelentős: Egyiptom (Szadat óta) amerikai technológiával gyárt tankokat, és ha az oroszoktól való fegyvervétel azt jelenti, hogy az USÁ-tól való függésük helyett az oroszok irányába mozdulnak el. Az atomerőművek építése (mert többről lenne szó) pedig még inkább az oroszok felé való közeledést jelentené. Mubarak az utsó éveiben a kínaiak felé nyitott, és az olajbizniszből nekik engedett át részesedést (erőműépítésért cserébe). Pár évvel később "kitört" ellene az "arab tavasz". A Muzulmán Testvériseget maga a nép nem fogadta el (többen mentek ki ellene tüntetni, mint Mubarak ellen + 22 millió aláírást gyűjtöttek a lemondatáshoz). Az új katonai vezetés pedig nyáron még az USA 100%-os a támogatását élvezte, de ősszel elkezdett az oroszok felé nyitni. Főleg, miután a vegyifegyveres hazugság nem jött be (az ENSZ szakértői megállapították, hogy mégsem Assad hadserege vetette be), és az USA Oroszország nyomására mégsem támadta meg Szíriát. Valamint Assad (akit az oroszok támogatnak fegyverekkel és katonai tanácsadókkal) kezd nyerésre állni a 80 országból odament nyugati országok által támogatott terroristákkal szemben. Ráadásul a német atomellenesség miatt (a fukusimai katasztrófa óta) Törökország is az oroszokkal akar atomerőműveket (4-et) építtetni. Irán az oroszokkal közösen építette meg az atomerőművét. És Oroszország következetesen kiáll Irán mellett, és ellenzi a szankciókat. Persze Izrael sem maradhat ki, nemcsak azért mert lassan az orosz bevándorlók adják a lakosság jelentős részét, hanem mert Putyin és Netanjahu közös orosz-izraeli kormányüléseket is tartottak már. Valamint, ha Szíriában Assad megnyeri a háborút az oroszok támogatásával (és nagyon úgy néz ki, hogy 1 éven belül megnyeri), akkor nagyhatalmi erőviszonyok drasztikusan megváltoznak: az USA többé már nem a világ csendőre, és Oroszországot, meg Kínát vele egyenlő szuperhatalomként kell elismernie.

Tehát geopolitikailag a putyini Oroszországgal való kapcsolatok szorosabbra fűzése egyáltalán nem lenézendő dolog. A kérdés itt az, hogy Putyin után milyen lesz Oroszország? Ez egy nagyon nagy lutri - mert ezt jelenleg a legjobban informált geopolitikai szakértők sem tudják megmondani.

Franciaországnak is vannak előnyei. De Franciaország kulturálisan és politikailag Romániával (nyelv és kultúra) van jóban, illetve a Maghreb (volt gyarmatok, ahol a francia a 2. hivatalos nyelv az arab mellett) országokkal. Hozzánk főleg profitot termelni jönnének ide, és nem pedig azért, hogy a hozzájuk közel álló országot támogassák. És ez a finanszírozás, majd utána a működés és áramtermelés esetében is komolyan számításba veendő (mert ez meghatározza, hogy milyen áron fog majd az atomerőmű termelni).

Nekünk az lenne a legjobb, ha a németek építenék egy új atomerőművet. De ők Fukusima óta nem építenek, sőt a saját régieiket is bezáratnák legszívesebben. Úgyhogy a német alternatíva kilőve.

Ha az USA építené, az is a profitért építené. Ráadásul politikailag nem tudunk annyit nyújtani nekik, mint a 23 milliós Románia, vagy a 40 milliós Lengyelország, amely 2 országot joggal nevezik az USA trójai falovának az EU-ban.

És a 4. versenyző Kína lehetne még. Nos, az mindent elmond arról, hogy Kína mennyire veszi politikailag komolyan Magyarországot, hogy 2011-ben csupán 100 milliárd Ft-ot adott nekünk vissza nem fizetendő támogatásként. Egy fekete-afrikai országnak ennek a többszörösét adja, ha az érdekszférájába akarja bevonni (arról meg ne is beszéljek, hogy a görög pénzügyi válság finanszírozásába forintra átszámolva ezer milliárdokra tehető, ami pénzt kína Görögország megsegítésére adott az EU-nak). Akit viszont nem akar Kína az érdekszférájába bevonni, annál viszont a politikai helyett az üzleti logika érvényesül, és a kínaiknál nagyon kevesen profitorientáltabbak. A 100 milliárd Ft-tal 2011-ben megüzente nekünk Kína: politikailag mi bolhafing vagyunk nekik, és csupán ennyire vesz komolyan mindket.

Azt a frankofón miniszterelnökünket, aki a franciákkal nagyon jó kapcsolatokat ápolt, és politikailag is komolyan vették a franciák, és valóban a 2 országot kulturálisan és gazdaságilag is tudta volna egymáshoz közelíteni, azt a miniszterelnökünk 2 év kormányzás után a saját pártja puccsolta meg 2004-ben.
Nálunk a franciák nem fognak úgy és azért beruházni mint a Maghreb országokban. Nálunk kőkeményen üzleti alapon fognak.

fehérfarkas 2013.12.21. 01:09:48

@tobeor: "De még a saját logikád alapján is Putyin ott a saját érdekét védi, és a "szövetségese" neki nem más, mint az önnön befolyásának védelme, semmi önzetlenség. Könyörgöm, ne vágyjunk már Putyin védelmére..."

Megnyugtatlak, egyik nagyhatalom sem az önzetlenség mintaképe. Jó sokat lehetne erről írni, de itt ez már offtopic.
A németek sem önzetlenségből támogatnak minket, hanem mert a kulturális érdekszférájukba tartozunk. Ahogy a régi vicc mondja: a magyar nyelv nem más, mint Németország legdélebbi tájszólása.
A 19. sz. közepén a dunanántúli szülővárosomban még német volt a hivatalos nyelv, és a térképeken is németül szerepelt a város neve, és hivatali papírok is német nyelvűek voltak. Igaz, hogy a 19. sz. második felében ez megváltozott, de politikailag viszont végig jóban voltunk velük, és a határnyitásra (a kelet-németek átengedésére) meg arra, hogy itt nálunk találkoztak a kelet- és nyugat-német családok a hideghábporú idején, ők a mai napig emlékeznek. Sőt, a szögesdrótot átvágó akkori külügyminiszterünkről utcákat és tereket neveztek el, sőt az egyik kitüntetésüket/állami díjukat is róla nevezték el. Csak a nagy pechünk, hogy a németeket belátható időn belül nem fognak atomerőműveket építeni.

belekotty 2013.12.21. 07:36:47

@♔bаtyu♔: Látom másnak is feltűnt, hogy még ide is ide tudod keverni a zsidókat.
Mennyivel más a svédek érdek érvényesítése mint a zsidóké? Fizetnek zsebbe, mint a Gripen ügyleteknél?
Ja, persze! A te erkölcseid szerint a zsebbe fizetés, vesztegetés, az üzlet normál része.

tobeor 2013.12.21. 10:27:40

@fehérfarkas:
Szia,

félreértettél engem, az amatőrös kiszólásom annak a megfogalmazásnak szólt, hogy "betartja a szerződéseit, és a szövetségeseit megvédi még háború esetén is". Hogy a világpolitikában profi vagy az nyilvánvaló, sokkal többet tudsz mint az átlag, én is élvezettel olvastam, sokat tanultam tőled. De azt hogy Putyin jog- azaz szerződéstisztelő lenne azt nem tudom komolyan venni, Oroszországban még jobban személyre szabott törvényhozás megy mint nálunk, akkor és addig tisztel Putyin egy jogot, egy szerződést, ha az az érdekében áll. A "szövetségesei megvédése" pedig ebben a formában szintén romantikusan hangzott, Putyin soha semmi mást nem véd meg mint saját érdekeit, és ha ehhez mást kell megvédenie, akkor megvéd mást, önmaga miatt, majd behajtja rajta az árát. Olyan védelem ez, mint ahogy a maffia megvédi a neki védelmi pénzt fizető embereket és vállalkozásokat, nem csak önmagától, de mástól is, védve a saját érdekét. Ezt ebben a koordinátarednszerben kell értelmezni és értékelni, ez a védelem maga a borzalmas rabság és függőség.

Könyörgöm, az elmúlt 200 magyar történelme arról szólt, hogy minden szabadságharcunkat és forradalmunkat vérbe fojtották az oroszok. Magyarország ma egy nyugati ország lenne, egy Ausztria, egy Finnország egy Belgium, ha az oroszok nem tapostak volna minket állandóan vissza a földbe. Oroszországban nagyhatalmi gondolkodás van évszázadok óta, és ez így lesz a jövőben is. Ránk mint sima befolyási övezetre tekintenek, és ennek fényében kell értelmezni minden lépést feléjük, mert nekik tényleg nem a pénzünk kell, hanem annál sokkal több, befolyást akarnak. Az, hogy most az EU, azaz a nyugati blokk tagjai lehetünk, az egy történelmileg szerencsés véletlen, egy pillanatnyi áldott állapot szerencsés kihasnálása, mert az eggyel ezelőtti gazdasági rendszere megbukott a ruszkiknak, emiatt összeomlottak, és átrendeződtek az orosz befolyási övezetben a viszonyok, de azok is csak részben, az oroszokkal közvetlen határos kicsi, vagy akár nagy országok tudnának mesélni Grúziától Ukrajnáig.

Szóval nekünk hatalmas mázlink, hogy nem vagyunk közvetlenül határosak az oroszokkal, de ha létrejön az Eurázsiai Unio, amit az oroszok Nagy-Oroszországként fognak értelmezni, teljes joggal, mert az is lesz, akkor már megint határosak leszünk velük, ami jót nem, csak rosszat jelent nekünk, 200 év történelmi tapasztalatát tudom felhozni.

Már leírtam fentebb miért tartom jéghideg ölelésnek az orosz medve ölelését, miért tartanám bármelyik más (francia, jenki, de még kínai is) verziót jobbnak.

"Tehát geopolitikailag a putyini Oroszországgal való kapcsolatok szorosabbra fűzése egyáltalán nem lenézendő dolog."
Én ezt így nevezném: rémálom.

"Franciaország kulturálisan és politikailag Romániával (nyelv és kultúra) van jóban"
Igen, a románok ezt szeretik hinni, csak erről valahogy a franciák nem tudnak (sőt, a románt nyugaton egyre gyakrabban a cigánnyal azonosítják és utálják, megvetik, szaros buckalakó népségnek nézik). Ezért aztán a románok nagyon csodálkoznak néha, majd megint folytatják az önáltatást.

Különben is nem kell ahhoz jóban lenni a franciákkal, hogy építsenek erőművet. Ha pénzt látnak benne, jönnek azok is boldogan, a pénz nyelve nemzetközi. A szerződést meg úgy kell megkötni (hosszútávra, üzemeltetéssel együtt, illetve finanszírozással együtt), hogy az jó legyen nekünk. Nekünk is vannak érdekeink, talán képviselni kéne azokat nem mások jó hozzáállásában reménykedni, legyen csak üzletalapú, helyes. A pénz kell mindenkinek. És ha nem sikerül megegyezni európai partnerrel (mert mégiscsak az lenne a szerencsés, ha már európaiak akarunk lenni), akkor viszlát, jöhetnek a jenkik. Azok is szeretik a pénzt.
Mivel az EU-ban vagyunk a franciák nem nagyon tehetik meg hogy felrúgjanak egy hosszútávú szerződést, az oroszoknál teljesen személyfüggő hogy ki mit tart be, pont ez a nyugat és a kelet egyik legnagyobb különbsége, nyugaton tényleg vannak intézményes garanciák, keleten meg, ahogy te is írtad, senki nem tudja ki jön majd Putyin után, és az hogyan fog viselkedni, ez lutri. Pont ez a kiszámíthatatlanság, az intézményi stabilitás hiánya is okozza a kelet lemaradását.

Ha egyáltalán kell nekünk erőmű. Mert ez lenne az első kérdés, és nekem nagyon nagy kétségeim vannak hogy kell-e. Nagyon meg kéne nézni a számokat, a technológiák fejlődési irányait, stb.

true 2013.12.21. 12:13:25

@Lencsés István: ez mi Pityu? " " .... függőség - el .... " ." Ülj le ez bizony egyes! A következő magyar órán te felelsz és ajánlom ne legyen hiba benne. Helyesen ezt így kell leírni: "függőséggel". Nincs négy pont és nincs szóköz, valamint figyelj oda a -val, -vel használatára kisfiam. Ezért tanultál annyi éven keresztül? Ne hozz szégyent magadra és az iskolára. Hoffmann Rózsa a fejét fogná, ha látná mekkora kudarc vagy.

Lencsés István 2013.12.21. 12:27:19

@true: Mondatkezdés nagybetű . Nem vagyok " .... Pityu .... " , azaz tanulj meg olvasni . 5 - ös , ne irigykedj . :) ;) Én jól írtam , te rosszul . Van négy pont , és van szóköz IS . Nem vagyok a fiad . Nem vagyok kudarc . A ténnyel amit a mocskos pofádba toltam , látom nem tudsz mit kezdeni , ezért próbálsz személyeskedni , de olyan idióta vagy , hogy azt sem tudod hogy azt név nélkül nem lehet . :D

Gera 2013.12.22. 02:28:09

@tobeor: Ember, a beruházás fele támogatásból megy...

tobeor 2013.12.22. 10:19:20

@Gera: Ne viccelj, a beruházás nem szempont, EU tagok vagyunk, ilyenkor minden támogatásból épül, van hogy 90%-osan. A kérdés az üzemeltetés, fenntartás. Az pedig támogatás nélkül megy.

fehérfarkas 2013.12.22. 18:00:20

@tobeor: " De azt hogy Putyin jog- azaz szerződéstisztelő lenne azt nem tudom komolyan venni, Oroszországban még jobban személyre szabott törvényhozás megy mint nálunk, akkor és addig tisztel Putyin egy jogot, egy szerződést, ha az az érdekében áll. A "szövetségesei megvédése" pedig ebben a formában szintén romantikusan hangzott, Putyin soha semmi mást nem véd meg mint saját érdekeit, és ha ehhez mást kell megvédenie, akkor megvéd mást, önmaga miatt, majd behajtja rajta az árát. "

Az, hogy a belpolitikában Putyin az orosz oligarchákkal szemben mennyire tartja be a szavát vagy sem, az a külpolitikát nem érinti. Külpolitikailag Putyin nagyon határozott, és jól tudja hogyan kell külpolitizálni. És persze, hogy az országa és a saját érdekeit nézi csupán. De Oroszország érdeke a külpolitikai hitelesség és megbízhatóság. Pont ezt a külpolitikát folytatja: aki a szövetségese és elfogadja az orosz érdekszférát, azt megvédi a külső ellenségeitől és riválisatól. Viszont a kettős játékot játszókat, szélkakasokat nem szereti. Azt is jobban tiszteli, aki nem fogadja el az orosz érdekszférát, és ezt nyiltan kijelenti,mint az országot és vezető politikust, aki megjátszta az oroszbarátságot, és közben meg a legelső pillanatban elárulná és hátbatámadná. Nekünkl most pont ez a gondunk, hogy Orbánról mindenki tudja, hogy külpolitikailag egy nagy nulla, aki semmit nem ért a világpolitika működéséből, és azt hiszi, hogy a külpolitikát is a belpolitika játékszabályai szerint játszák. Éppen ezért amíg Orbán vezeti Magyarországot, addig mi csak egy kihasználandó lúzerország vagyunk, akiknek fogalma sincsen a nagyon játékáról. Mert Putyin nagyon jól tudja nemcsak azt, hogy Orbán bárkit az első adandó alkalommal elárulna és hátba támadna, hanem azt is, hogy ha valóban szövetséges lenne akkor sem érne vele semmit. Hiszen még egy normális tervet sem tudnak letenni az asztalra, amit ne kellene fél éven belül legalább 2x módosítani. Ilyen vezetőkkel pedig hosszútáűvra tervezni öngyilkosság. És ezt Putyin nagyon jól tudja. Putyin számára nem lehet a rezsicsökkentést, meg a trafikmutyit meg egyebeket megetetni, mert ő átlát a szintán, és jól tudja, hogy Magyarországot, egy tehetségtelen, dilettáns, felelőtlen politikai garnítúra vezeti, akit csak az ország szétlopása érdekel, de valójában még egy szerződést sem tudnak normálisan megfoogalmazni, mert még ahhoz is dilettáns az Orbán-kormány.
Az a gond, hogy ennek az orbáni külpolitikai és belpolitikai dilettantizmusnak mi isszuk meg az árát. Ez nem egy magyar kormány, hanem magyarellenes kormány. Ez nem a haza érdekét szolgálja, hanem a haza ellen dolgozik. Ez a kormány kilóért eladja az országot, de annyira dilettáns módon, hogy észre sem veszi, hogy gyémántok helyett üveggyöngyökkel fizetnek neki.
Putyin helyében te nem használnád ki, ha egy annyira dilettáns tárgyalópartnered lenne (mint az Orbán-kormány), akit üveggyöngyökkel is simán megvehetsz, és az ezt sikernek állítja be (odahaza a saját választói helyett) kudarc helyett? :)

tobeor 2013.12.23. 00:26:17

@fehérfarkas: Amit a belpolitikáról írtál, abban teljesen egyetértünk, és tulajdonképpen az oroszok kapcsán is, csak nálam a gondolkodásom kiindulópontja, hogy nagyon nem akarok orosz érdekszférában lenni, és ettől kezdve minden gondolatomat ennek rendelem alá, és tök hidegen hogy, hogy ha mégis az lennénk, akkor milyen nagyon vigyázna ránk Putyin :) Ne legyünk azok, nem érdekel mit gondol erről Putyin, és nem kérek a védelméből...

Hát röviden ennyi. Boldog Karácsonyt :)

fehérfarkas 2013.12.23. 02:32:14

@tobeor:

Megértelek, csak én nem vagyok ilyen rossz véleménnyel az oroszokról. Lehet azért, mert már a gimiben is volt orosz bevándorló csajszi osztályársam (az egyik legszebb csajszi volt az osztályban). Aztán később a munkám során sok külkereskedővel kerültem kapcsolatba, akiknek orosz kapcsolataik voltak. Aztán még később rákaptak az orosz sci-fi irodalomra - pontosabban a szovjet sci-fire, mert etnikailag nemcsak oroszok voltak. :)
Éehet, hogy én már csak emiatt is pozitívabban nézem az oroszokat.

Kellemes Karácsonyt neked is!

délioldal 2013.12.23. 10:23:51

@Lencsés István: Pityesz te ugyanolyan hülye vagy, mint mindig is voltál. Vagy még hülyébb. Az már említésre sem érdemes, hogy az ismereteid a magyar nyelvtant illetően nagyjából egyenlőek a nullával. Te jól írtad, mi? Haha! Te nagyon sötét! Mit játszod az eszed? Vedd már észre, hogy egy alja senki, ostoba, félkegyelmű idióta vagy, aki arra büszke, hogy elvégezte SZ.fehérvár legszarabb szakmunkásképzőjét 8 év alatt és azt hazudja, hogy lediplomázott levelezőn 2 év alatt szakdolgozat nélkül úgy, hogy csak heti egy szombat d.e. kellett bemennie előadásokra... Ez az év poénja... Menj már a picsába a mogyorónyi agyaddal. Kit akarsz hülyének nézni? Kösd már fel magad valahová, te társadalom mocska és szégyene.

Lencsés István 2013.12.23. 10:30:42

@délioldal: Nem vagyok " Pityesz .... " azaz tanulj meg olvasni . Az a hülye aki mondja . Kötőszóval ( vagy ) nem kezdünk mondatot . A magyar nyelvtan ismereteim hibátlanok , azért lett 5 - ös a nyelvtan érettségim , szóval ne irigykedj . :) ;) :D . Igen , én jól írtam , te nem , lásd első mondatom . A rólam kialakított véleményed nem érdekel , mert hazugság . A rövidítés szint alatti . Az iskola ahova jártam nem szakmunkásképző , hanem szakközépiskola , szóval hazudsz is , ráadásul fosva , ami SZÁNALMAS , igaz én sírva röhögök rajtad . :D :D :D + :D 8 évben benne van két szakma meg 1 érettségi , szóval erre se irigykedj . :) ;) :D Nem hazudok SOHA . Nem levelezőn diplomáztam . Szakdolgozatom is megvan . Minden nap jártam a főiskolára ( Nem veszed észre hogy folyamatosan égsz te tömegszerencsétlenség ? :D ) . Te vagy az év poénja , hogy mindenhova ahova írok , te is írsz , és elkezdesz személyeskedni ( név nélkül , ahogy nem lehet .... ) , meg megmutatod mekkora egy mocskos buzi vagy , akinek nem jutott nő , és ezért próbálkozol nálam , de én foglalt vagyok , menyasszonyom van , szóval ezt IS bebuktad . :) ;) :D Ja és ne légy ideges , árt a szépségednek , bár az SEM vagy . :D

délioldal 2013.12.23. 10:39:28

@Lencsés István: A Szent István soha sem volt szakközépiskola Pityesz. Hazudsz, mert a facebook oldaladon dicsekedtél, hogy csak szombaton kell menned és egyébként sincs olyan főiskola, hol ennyi idő alatt diplomát szerezhetnél. Az csak egy OKJ képzés volt, de szerintem azt sem végezted el, csak hazudsz, mint általában. Legfeljebb a moslékot hordtad el onnan... Az téged ne érdekeljen, hogy rád szállt valaki, mert megérdemled a sorsod és ne aggódj, lesz még rosszabb is;) Amúgy szerintem te látens buzi vagy. Nagyon rajta vagy ezen a buzi témán. Szeretnéd, mi? Kis köcsög!

délioldal 2013.12.23. 11:21:33

@Lencsés István: És mi a helyzet a pártban? Erre tanítanak ott? Akkor mik is a valódi "tények", Lencsés professzor? Várj, csak neked: :D :D :D :D ;)

Lencsés István 2013.12.23. 11:42:46

@délioldal: A SZENT ISTVÁN mindig is szakközépiskola volt . Nem vagyok " .... Pityesz .... " , azaz tanulj meg olvasni , ha ez nem változik , akkor ma és ezen blogbejegyzésnél utoljára reagálok rád . Én SOHA nem hazudok , ha ez sem jut el , előző mondat jön . Mindenhol lehet 2 év alatt diplomát szerezni , csak ész kell hozzá , ami neked nincs . :D :) ;) A rövidítés szint alatti , ha ez sem jut el , akkor első mondat lép életbe . Hogy lennék buzi , mikor menyasszonyom van ? :D Idióta . :D Ember hogy lehet tárgy ? :O ( Lásd . : " .... köcsög .... ) A link nem tény . Kötőszóval ( és ) nem kezdünk mondatot , ha nem érted meg , első mondat jön . A pártban minden oké . A jóra tanítanak mindenhol , csak te ezt nem érted , és nem is tudsz vele mit kezdeni . :) ;) :D Idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) Az hogy téged idegesítenek a hangulatjeleim , amik a jó kedvemet tükrözik ( röhögök rajta ) , az nem érdekel , még boldogabbá tesz . :) ;) :D Ne irigykedj jó ? :) ;) :D

true 2013.12.27. 13:41:35

@Lencsés István: Te folyamatosan hazudsz magadról. Itt is és a fb oldaladon is. Ráadásul egy szánalmas buta fogyatékos vagy. Ezt a mi kedves szeretett városunkban mindenki tudja, aki ismer téged, akár csak ismerős szinten. Mire vered a mellkasod Pityuka? Szeretnéd, ha mindenki tudná, milyen kis butus vagy? Jól haladsz, hogy bebizonyítsd az egész világnak. Szurkolunk! És jókat röhögünk rajtad. Csak lassan szégyent hozol mindenre ami veled valaha is kapcsolatos volt.

Lencsés István 2014.01.02. 16:44:21

@true: Én SOHA nem hazudok . A rövidítés szint alatti . A rólam kialakított véleményed nem érdekel , mert hazugság . Aki ismerős az még nem ismer . Aki igazán ismer az tudja hogy egy jó EMBER vagyok . Nem vagyok " .... Pityuka .... " , azaz tanulj meg olvasni IS . Kötőszóval ( és ) nem kezdünk mondatot .

true 2014.01.02. 16:48:17

@Lencsés István: Szerintem szégyelld magad, hogy nulla magyar nyelvtan ismerettel másokat javítgatsz ki és hülyeségeket irkálsz, te agyatlan. Majd ha mutatsz valami bizonyítékot a bolond szabályaidról, akkor ugass te pondró!

Lencsés István 2014.01.02. 17:48:13

@true: A MAGYAR nyelvtan ismeretem hibátlan nem nulla , azaz ne hazudozz , pláne fosva mert SZÁNALMAS vagy , igaz vicces is , legalább röhögök . :D Nem javítok ki senkit , alapdolgot várok el , van különbség . :) ;) Én tényt írok , ha ez neked hülyeség az nem az én bajom . Agyatlanul hogy tudnékghépelni te iq nukus ? :D A szabályaim tények , és nem bolondok , a tényt nem kell bizonyítani . Ember hogy ugat ? :D :O

true 2014.01.04. 10:22:04

@Lencsés István: Te tényleg kezelésre szorulsz. Megkapod te még az élettől, ne aggódj. Aztán majd lehet nagy az arcod. Igaz, amilyen sötét vagy észre sem fogod venni.

Lencsés István 2014.01.04. 11:23:59

@true: Megkaptam már az élettől . :) Jó életem van . :) ;) Nem nagy az arcom , téged zavar hogy nem tudsz mit kezdeni a tényekkel és ezért hiszed hogy nagy az arcom . A rólam kialakított véleményed nem érdekel , mert hazugság .

true 2014.01.04. 12:24:10

@Lencsés István: Milyen tényekkel, te elmeháborodott? Nem veszed észre, hogy folyamatosan hülyeségeket írsz? Egy két lábon járó kudarc vagy.

Lencsés István 2014.01.04. 12:30:53

@true: Amit írok , az a tény . A rólam kialakított véleményed továbbra sem érdekel , mert hazugság , ha ez nem jut el , akkor ma és ezen blogbejegyzésnél utoljára reagálok rád . Kudarc ? :D Azért van diplomám , érettségim , két szakmám , jól kereső vagyok , Párom van , aki hamarosan a feleségem lesz , aztán jönnek a gyerekek , ez neked a kudarc ? :O :D irigy fos vagy aki nem tud mit kezdeni a tényekkel , és ennyi . :) ;) :D

délioldal 2014.01.04. 12:46:12

@Lencsés István: Megint nem nyugszol Lencsés? Mindenki tudja, hogy csak moslékért jártál a főiskolára és amire hivatkozol, csak egy OKJ képzés. Ezt bárki láthatja, aki ellátogat a DF oldalára. Remélem egyszer jól nyakon vág valaki. Hihetetlen, hogy ilyen emberek élnek a földön, mint te. A feleségedet előre sajnálom, bár ő sem lehet egy IQ bajnok. Ha lenne egy kis esze már rég elhagyott volna. Nem kellemetlen neki, hogy egy egész ország röhög rajtad, hogy mekkora balfék vagy? Örülök, hogy boldog vagy a kis szánalmas életeddel, remélem így is marad és sütögeted a kenyeret még 30 év múlva is, te droid. Amit te írsz, az legfeljebb számodra tény. Másoknak csak egy vicc. Senki sem vesz téged komolyan és tanulj meg ezzel élni. Annyi eszed sincs, hogy ezen változtass és ez a te nagy bajod. Csak ismételgeted a hülyeségeidet és észre sem veszed, hogy már rég hiteltelenné váltál mindenki szemében. Tökéletesen lejárattad magadat ország és világ előtt. Gratulálok, szép munka volt!

true 2014.01.04. 12:49:55

@Lencsés István: Előre sajnálom a gyerekeidet, te fogyatékos.

Lencsés István 2014.01.05. 10:53:10

@délioldal: Én nyugodt vagyok . Nem moslékért jártam , hanem diplomáért , ami meg is lett , szóval ne irigykedj . :) ;) :D A rövidítés szint alatti . Már vágtak nyakon , és mégis itt vagyok , tudod engem jól neveltek , veled ellentétben . :) ;) :D A rólam és a páromról kialakított véleményed meg nem érdekel , mert hazugság . Az IQ - ról a helyedben nem írogatnék , aki fosik . :D :D :D + :D Kötőszóval ( ha ) nem kezdünk mondatot . Nem hagyott el , mert szeret , de te ezt a fogalmat nem értheted , mert buzi vagy . Csak az anonimok röhögnek rajtam , azok véleménye meg sem őt , sem engem nem érdekel . :) ;) Az életem jó , ne irigykedj . :) ;) Nem kenyeret sütöm , nem pékként dolgozom , azaz még hazudsz is , és ez SZÁNALMAS , igaz vicces is , mert röhögök rajtad sírva . :D :D :D + :D Amit írok az mindenki által elfogadott tény , csak az anonimok szerint nem , de az meg a kutyát sem érdekli . :) ;) :D Az EMBEREK komolyan vesznek , azért vannak Barátaim , jó munkám , Párom , és sikereim , csak te és a fosós anonim társaid nem vesznek komolyan , de az meg hidegen hagy . Te tanulj meg azzal élni , hogy nem tudsz mit kezdeni a tényeimmel , és azzal is tanulj meg együtt élni hogy oké hogy buzi vagy , de engem nem kapsz meg , mert én a Nőmet szeretem . :) ;) :D Én tényeket írok , az hogy neked ez hülyeség , az nem az én bajom . :) ;)

délioldal 2014.01.05. 12:18:42

@Lencsés István: Ez aztán a frappáns hozzászólás. De csak téged minősít, mint a többi ehhez hasonló. És micsoda mondatszerkezetek! Le a kalappal! Benned egy igazi nyelvész veszett el, Pityuka!

true 2014.01.05. 12:26:42

@Lencsés István: Neked legfeljebb álmaidban van diplomád. Hazudsz "fosva":D Fogyatékos Lencsés Pityu! Székesfehérvár szégyene.

Lencsés István 2014.01.05. 23:19:07

@délioldal: Nem frappáns , hanem tény . Kötőszóval ( de , és ) nem kezdünk mondatot , ez meg téged minősít . :D :D :D + :D :) ;)Nem vagyok " .... Pityuka .... " , azaz tanulj meg olvasni .

délioldal 2014.01.06. 08:42:20

@Lencsés István: Na mi van te kis nyelvész? Szerintem te vagy az egyetlen ebben az országban, aki azt hiszi, hogy létezik ilyen szabály a magyar nyelvtanban. Vacak érzés lehet, hogy senki sem ad neked igazat, ugye? Tudod, mi a tény? Az a tény, hogy sötét vagy és tanulatlan. Ebben a két mondatodban annyi a hiba, hogy megbuknál egy normálisabb iskolában. Bizony, engem minősít. Neked pedig kínos, hogy hülyeségeket firkálsz folyamatosan. Pityuka vagy, mert úgy viselkedsz, mint aki most szökött meg egy elmegyógyintézetből.

Lencsés István 2014.01.06. 09:08:00

@délioldal: Nem csak én hiszem , hanem sokan TUDJÁK hogy létezik ilyen szabály a MAGYAR nyelvtanban . Az anonimok nem adnak nekem igazat , de az meg nem érdekel , mivel ők nem emberek , csak emberszerű lények . A tény az amit írok . A rólam kialakított véleménye dnem érdekel , mert hazugság . Tanulatlan ? :O :D Akkor akiknek nincs diplomájuk , érettségijük , meg két szakmájuk , akkor ők mik ? :O :D Te tömegszerencsétlenség . :D :D :D + :D A MAGYAR nyelvtan érettségi mindenhol ugyanaz , az nekem 5 - ös lett , és ebből is látszik hogy nincs a mondataimban hiba . Én tényt írok , az hogy te ezt hülyeségnek nevezed , az nem az én bajom . :) ;) :D Nem vagyok " .... Pityuka .... " , azaz tanulj meg olvasni IS , ha ez nem jut el , akkor ma és ezen blogbejegyzésnél utoljára reagálok rád .

délioldal 2014.01.06. 09:17:15

@Lencsés István: Jól van Pityuka! Szerintem ne erőlködj. Felesleges. Az a tény, hogy fogalmad sincs semmiről és még bizonyítani sem tudod az ellenkezőjét. Hidd el nem az a sok "anonim" téved. Nem az a kínos, hogy hülyeségeket írsz, hanem az, hogy amikor valaki felhívja rá a figyelmed, képtelen vagy utánanézni és beismerni a tévedésed. Egyébként hidd el, nem ugyanazok a követelmények. Pont azért nem vesznek fel egy magadfajtát gimnáziumba, vagy tanácsolják el az olyanokat gyengébb helyekre, amit el is tud végezni. Tőlem személyeskedhetsz, lepereg rólam. Nagyjából semmit sem érnek a szavaid. Olyan mintha vaktölténnyel mennél vadászni.

Nemzeti Dohányos 2014.01.14. 19:09:30

Picsogjatok csak, sötétzöldek. Orbán meghozta ciklusa egyetlen fenntartások nélkül jó döntését.