Ne fagyjon meg senki télen!

2013.12.18. 08:18

Magyarországon jelenleg több ezer család hosszabb-rövidebb időre nem tud befűteni, még a leghidegebb napokon sem. Ez évente több száz esetben tragédiához vezet, ennyien hűlnek ki saját otthonukban. A háztartások közel ötöde fűt kizárólag tűzifával a télen. Ennél jóval többen, háromból egy háztartatás biztosan használ fát a fűtési szezonban, hiszen gázfűtésüket fatüzelésű kályhával egészítik ki, ami a legolcsóbb megoldás.

images.jpgFotó: lengyelszen.hu

Az energiaszegénységben élők döntő többsége családi házas, falusias környezetben él, jellemzően a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben. Rajtuk nem segít a rezsicsökkentés. Ahol nagy a szükség, ott a legkisebb a segítség: a legszegényebb önkormányzatok nem tudják ellátni a rászoruló családokat. 2008 óta nem emelkedtek a pénzbeli és természetbeni szociális támogatások, sőt több ellátási forma megszűnt.

A legsúlyosabb helyzetben lévők számára találták ki a szociális tűzifaosztási programot. A program 2011-ben indult el, kezdetben még kevesebb, mint egymilliárd forintból. Lényege, hogy a települések pályázhatnak állami támogatásra, hogy tűzifához jussanak, amit saját rászoruló családok között osztanak ki. Pedig nem igazán szerencsés pályáztatni a legelesettebbek esetében, sok rászoruló esik el a támogatástól. A szociális tűzifaprogram esetében is a leginkább rászorulók maradtak ki a támogatásból. A Belügyminisztérium programjához ugyanis az önkormányzatoknak önrészt kell biztosítaniuk, erre pedig a legszegényebb települések nem képesek. Sokan nem tudják azt sem megoldani, hogy saját maguk osszák szét és szállítsák ki a több mázsa tűzifát. Tavaly ráadásul csak jóval a téli idő beköszönte után indult el a program.

Idén sikerült ugyan időben elindítani a programot, de a kormány a többi hibát már nem javította ki. Hiába szánnak idén már 2 milliárd forintot a tűzifa-támogatására, pályázati feltételek alapján jogosult közel 2800 önkormányzat 40 százaléka mégsem tudott pályázni: nincs pénzük az önrész kifizetésére, a tűzifa szállítására, kiosztására.

Ma Magyarországon a 21. században sem biztosított mindenki számára, hogy legalább az alapvető szükségleteiben ne szenvedjen hiányt. A rászoruló gyermekek 80 százaléka nem jut hozzá iskolaidőn kívül a szociális nyári gyermekétkeztetéshez, a fűteni nem tudó családok többsége nem kap szociális tűzifát. Ezen sürgősen változtatni kell! Legyen állami felelősség a rászoruló gyerekek étkeztetése egész évben. Legyen állami felelősség a fűteni nem tudó családok tűzifával való ellátása. Ehhez a jelenlegi programok forrásának jelentős bővítésére van szükség. Csupán néhány milliárd forintos kiadással terhelnék meg költségvetést ezek a kiadások, amik az egészet nézvést elhanyagolható költségek. És legalább az alapvető szociális jogok terén megérkeznénk mi is a 21. századba.

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadett.blog.hu/api/trackback/id/tr875697490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Istvan Apati 2013.12.19. 16:58:30

Sziasztok szép estét és álmokat,Jó meleget a lakásba mindenkinek.!

Remaj 2014.02.17. 16:52:34

AKINEK VEGYES TÜZELÉSES KÁLYHÁJA VAN AZT 2013-TÓL 2SZER ELLENŐRZIK , AZAZ KÉTSZER FIZET KÉMÉNYELLENŐRZÉSI DÍJAT, KISPESTET DECEMBER 4-ÉN ROHANTÁK MEG A KÉMÉNYSEPRŐK MÁSODSZOR EGY FIDESZES BM RENDELET ALAPJÁN.A VÍZDÍJ ÚGY CSÖKKENT, HOGY MEGSZÜNT A VÍZÓRA ÁLLÁS TELEFONOS BEJELENTÉSÉÉRT JÁRÓ 2 HAV 2 KÖBMÉTER JÓVÁÍRÁSA, ÉS A KERTES HÁZAK LOCSOLÁSI KEDVEZMÉNYE, SZÁRADJON KI AZ UTCAKERT!