A téli közmunkaprogram egy átlátszó kampányfogás, gátlástalan kísérlet a szavazatszerzés maximalizálásra. És még ezt is rosszul csinálják.

Elszomorító a téli közmunka kapcsán kirobbant, színvonaltalan vita. Orbán Viktor arról beszél a parlamentben, hogy a téli közmunka a lehető legtöbb, amit a magyar valóság „elbír”, a Jobbik pedig erre rákontrázva azt állítja: még ezt se, hiszen az antiszociális, élősködő közmunkások még erre sem alkalmasak. A magam részéről meghagyom a Fidesznek és a Jobbiknak, hogy azon versengjenek, ki tudja a magyar valóságot sötétebbre festeni. Szerintem sokkal fontosabb lenne a kormány felelősségéről, az évek óta tartó pótcselekvéséről és az elmaradt munkahelyteremtésről beszélni.

„Azt javasolom önnek, hogy ha tudni akarja, milyen a magyar valóság, akkor menjen el egy ilyen téli képzési programra, és nézze meg, hogy mire tanítjuk ott az embereket: írni, olvasni és alapvető civilizációs funkciókra. Most az a kérdés, hogy azt kell-e csinálnunk vajon, amit ön javasol. Mert ön mit javasol? Ön azt javasolja, hogy hagyjuk békén ezeket az embereket, azt' küldjünk nekik szociális segélyt.” Ezt válaszolta Orbán Viktor egy azonnali kérdésre múlt héten a parlamentben. A szembeállítás persze hamis: aki támadja a téli közmunkaprogramot, nem azt mondja, hogy „hagyjuk békén ezeket az embereket”. Ez a szembeállítás csak arra alkalmas, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy milyen botrányosan zajlik a közmunkaprogram, és természetesen arról, hogy valójában hogyan nem zajlik a munkahelyteremtés, ami a kormány fő választási ígérete volt.

valtozasok_a_kozmuvelodesben2.JPG

Fotó: nmi.hu

A téli képzések egy létező problémára adnak választ, méghozzá egy nagyon rosszat. A szakképzetlenek, azaz a legfeljebb alapfokú végzettséggel vagy érettségivel rendelkezők aránya nagyon magas a munkanélküliek közt. (Egész pontosan 51,3%.) 250 ezer emberről beszélünk, akiknek a mai munkaerő-piaci helyzetben gyakorlatilag semmi esélyük sincs arra, hogy munkát találjanak. Számuk a kormányváltás óta talán még nőtt is, ha a szakképzetlen közmunkásokat is ideszámítjuk, akik, mint tudjuk, nem szerepelnek a regisztrációban. Ők azok az álláskeresők, akiken nem sokat segítenek a munkahely-védelmi akcióterv típusú járulékkedvezmények, hiszen alapvető készségeik hiányoznak ahhoz, hogy munkába álljanak. A képzetlen, többnyire hátrányos helyzetű munkanélküliek képzése nélkül esély sincs a kitörésükre -- évekig lehet őket közmunkában foglalkoztatni: az csak szociális foglalkoztatás marad, a munkaerőpiacra való visszatérés ez után is esélytelen marad számukra.

A kormány most veri a mellét a 100 ezres közmunkás tömeg képzésével, Czomba Sándor is hangoztatja, hogy a képzésektől nőnek majd az abban résztvevők elhelyezkedési esélyei. Kérdem én: mit csinált akkor éveken keresztül a kormány? Miért nem érdekelte a kormányt a közmunkások sorsa három télen keresztül? Miért kezdte azzal a kormányzását, hogy eltörölte a 35 év alatti munkanélküliek esetén azt a feltételt, hogy befejezzék az általános iskolát? Miért csak agrárképzéseket indított a közmunka mellett, azt is csak 9 ezer ember számára? Miért nem indított felnőttképzési programokat a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása érdekében? Jelenleg az alapfokú képzésben, vagy az után lemorzsolódottak esélyei közelítenek a nullához: megfelelő alapkészségek nélkül nem kellenek a munkáltatóknak, a felnőttoktatásban pedig nem kapnak második esélyt, mert a képzési programokban általában érettségi a feltétel. Mit csinált tehát eddig a kormány? Mit tett ezekért az emberekért?

Leginkább lemondott róluk. Ez derül ki a kormányzati nyilatkozatokból, amik arról szólnak, hogy a közmunkásoknak még generációk múlva sem lesz helyük a munkaerőpiacon – ezért kell, hogy az állam adjon nekik munkát, közmunkát, folyamatosan, évekig. Ez nem más, mint lemondás ezen emberek esélyeiről, a jövőjükről, végső soron lemondás róluk.

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadett.blog.hu/api/trackback/id/tr245683739

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.12.10. 12:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

libuci 2013.12.10. 17:30:07

Kíváncsi vagyok van e egy épkézláb ötleted a kritizáláson kívül!!