Itt a kampány, jönnek a kormány kampányfogásai. Nézzük a foglalkoztatást. Eddig átlagosan 50 ezer embert érintett a közmunka az év első negyedében, vagyis télen, jövőre pont a választások előtti hónapokra duplázódik meg ez a szám a téli közmunkaprogram keretében. Ez a százezer ember kapásból foglalkoztatott lesz, így javulnak majd a statisztikák Czomba Sándor legnagyobb örömére. És még kaphat újabb százezer ember képzést, akik meg a munkanélküliségi adatokat fogják feljavítani. Százezer az egyik mutató kedvéért, százezer a másikért.

Detti-a-kongán.jpg

Talán ezzel elkerülünk egy szociális katasztrófát ebben a kivéreztetett országban, de cinikus és képmutató, hogy a kormány egy egyértelmű kampányfogást úgy állít be, mint ha az a szociális érzékenységéről szólna: a kétharmad hatalomba jutása óta eltelt három tél, amikor nem érdekelte őket ezeknek az embereknek a sorsa a hideg télben – most hirtelen fontosak lettek.

A kormány propagandája mostanra durván morbidba hajlik. Mert semmi sem tudja kikozmetikázni azt, hogy a rendszerváltás óta eltelt idő szegénységrekordját döntögeti az ország. A lakosság 40 százaléka él a létminimum alatt. Amíg ez így van, senki nem mondhatja, hogy Magyarország jobban teljesít. Magyarország nem teljesít jobban, a kormány pedig nem hogy a saját választási ígéreteit nem tudta teljesíteni, de még rontott is a helyzeten. Innentől kezdve ne kampányoljon a kétharmaddal végig tolt 3.5 év után azzal, hogy sikerült hatósági árazást bevezetni a rezsinél, mondván hogy a kicsi is számít, amikor ezt a négy évet értelmesen is eltölthették volna.

Mert végül is mire kértek fideszék felhatalmazást a választóktól? A 2010-es választási programjában tíz év alatt egymillió új, adózó munkahelyet ígért. Egymillió olyan munkahelyet, amelyet magyar vállalkozások teremtenek meg. Ma ott tartunk, hogy a kormány is csak 100 ezer új, a versenyszférában létrejött munkahelyről beszél, de ennek is csak maximum a fele lesz igaz, az intézményi statisztikákból pedig kiderül: a kormányváltás óta 20 ezerrel csökkent a munkahelyek száma a nemzetgazdaságban.

Számomra egyértelmű, hogy a közmunkaprogram nem helyettesíti a munkahelyteremtést, viszont drága, hatástalan, méltatlan élethelyzetek sorát idézi elő és ami ennél is szomorúbb: nem megszünteti, hanem tartóssá teszi a szegénységet. És ebbe csúnyán belebukott a Fidesz: buzgón mantrázta a „munkaalapú társadalom” szlogenjét, miközben a „rend”-re hivatkozva büntetni kezdte a nélkülözők egyre számosabb seregét és a következtetések levonása helyett a társadalom egyharmadáról gyakorlatilag lemondott. Ahogy egy szomorú állampolgár írta nekem a facebook-on: arra használta a kétharmadját, hogy kiszolgáljon vele egyötödöt.

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadett.blog.hu/api/trackback/id/tr835668880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.