Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim!

 

Ahogyan közeledünk a 2014-es választásokhoz, úgy kapkod egyre jobban a kormány. Nyilván nyugtalanok az oligarchák, ezért a miniszterelnök is nyugtalan, mert a kétharmados többségnek hamarosan vége, a jövőben nem lehet társadalmi kontroll nélkül dönteni a legfontosabb ügyekben, ahogy azt 2010 óta megszokták.

Pedig a nagy falat még hátra van, még el kell intézni egy legalább 3-4 EZER milliárd forintos beruházást, amely mellett az összes nagypárti mutyi a Gripenektől a 4-es metróig szinte csak kisvárosi panama. A paksi atomerőmű bővítéséről van szó, amelyet az MVM máris az évszázad beruházásának reklámozza. Ebben igaza is van, bár más értelemben, mint azt ahogyan most gondolják.

1450795_735937519763471_323784448_n.jpg

Ugyanis ha ez a finanszírozhatatlan, szükségtelen és környezeti szempontból is fenntarthatatlan reaktorépítési terv megvalósul, akkor felszívja a következő száz év összes beruházási forrását. Éppen ezért, bár az LMP-nek határozott véleménye van az atomenergia kérdésében, ez az ügy itt és most nem csak erről szól. Ez a hazánk, és a következő száz évünk eladásáról szól. Tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, önök négy évre kaptak kormányzati felhatalmazást, nem százra, akármennyire is az ellenkezőjét hiszik.  

Leszögezem: Önöknek sem elvi, sem gyakorlati értelemben nincs felhatalmazásuk a paksi beruházásra. Elvi értelemben azért nem, mert sem a választási-, sem a kormányprogramjukban egyetlen szót sem ejtettek az atomerőmű-bővítésről, vagyis nem kértek rá felhatalmazást a választóktól. Nemzetstratégiai kérdésekben a Fideszben persze bármikor pálfordulás történik, ha a pillanatnyi érdek, vagy netán Simicska Lajos első füttyentése más irányt mutat.

Ezért elvi kérdésekről nincs mit vitatkozni. És a gyakorlat? Van-e a kormánynak joga belevágni a bővítésbe? A hatályos atomtörvény szerint az előkészítő tevékenység és a bővítés egyértelműen két külön tevékenység, melyekről a parlamentnek külön kell dönteni. Ez akkor is igaz, ha az MSZP-vel fű alatt összekacsintva folyamatosan az ellenkezőjét bizonygatják. Még az MVM szerint is csak az előkészítő tevékenységről volt parlamenti döntés, és csak ez szerepel a kormányhatározatként elfogadott energiastratégiában. Ez utóbbi pedig ráadásul „környezetvédelmi és társadalmi megalapozásról” rendelkezik, és az Országgyűlés teljes körű, részletes, és jóval előre történő tájékoztatását írja elő.

Ehhez képest a Fenntartható fejlődés bizottságában a kétharmad heteken át hátráltatta, hogy napirendre kerülhessen a javaslatom, hogy a szakbizottság hallgassa meg a bővítési projekt kulcsszereplőit. Aztán mikor végre sikerült napirendre venni, arra hivatkozva szavazták le, hogy szerintük nem időszerű. Hetekkel a tenderkiírás előtt. Ez a totális sumákolás, amit Önök csinálnak, épp úgy lapítanak, mint a NAV-botrány kapcsán.

Mindezt úgy, hogy Orbán Viktor a fél világot körbejárja a magyarországi atombővítési terveivel, legutóbb Japánból érkezett a hír, hogy a miniszterelnök „technológiai segítséget” vár Japántól az új magyar atomerőmű megépítéséhez. Egészen morbid, hogy egy olyan országtól vár technikai segítséget Paks-II megépítéséhez, amely jelenleg is küszködik a saját nukleáris katasztrófájával és amelyik nemrég segítséget kért a nemzetközi közösségtől, mert nem birkóznak meg egyedül az egész bolygót fenyegető helyzettel. Ezt mégis hogy gondolják?

Mindeközben itt minden teljes titokban zajlik, Önök folyamatosan szabotálják a válaszadást arról, hogy milyen titkos döntéseket hoztak meg eddig. Ezermilliárdokat akarnak kilapátolni az országból, száz évre el akarják kötelezni az országot egy amúgy rossz fejlődési irány mellett, és még ahhoz sem veszik a bátorságot, hogy ezt nyilvánosan felvállalják!

Lássuk, mi az, amire se Orbán Viktor, se fejlesztési minisztere nem volt képes érdemben felelni:

- Készült-e olyan prognózis a válság óta, amely szerint Magyarországnak szüksége van Paks II áramtermelésére és hogy ezt éppenséggel nem lehet-e más forrásból hatékonyabban beszerezni?

- Mennyi pénzébe fog kerülni a magyar embereknek a bővítés? Figyelembe veszik-e, hogy a fukusimai katasztrófa óta az atomenergia sokkal drágább lett?

- Milyen áramárak mellett és mennyi idő alatt tudna ez az erőmű megtérülni? Él-e még akkor bárki, aki most itt ül ebben a teremben, vagy netán azok gyerekei, unokái?

- Ki és milyen konstrukcióban finanszírozná a minimálisan 3-4 ezer milliárd forintos beruházást? Kinek a hűbéresei leszünk egy fölösleges erőmű kedvéért?

A kérdések adottak, a válaszok hiányoznak. A kormány illetékesei üzleti titokra hivatkoznak, én azonban nem ismerek olyan törvényi előírást, melyre hivatkozva a Fidesz üzleti érdekében meg lehet tagadni az Országgyűlés előtti számadást. És talán csak hetekre vagyunk a beruházási tender kiírásától - miközben az országgyűlést még arról sem győzték meg, hogy a beruházás szükséges, finanszírozható és kifizetődő.

Mindeközben zajlik az agymosó propaganda, hiszen a magyarok Fukusima óta még kevésbé lelkesednek az atomért, és az egyetlen komolyan vehető ajánlat szerint az építkezés akár 6000 milliárd forint is lehet. Rezsicsökkentésről papolnak, és eközben eladják az országot az orosz energiaiparnak és Oroszország érdekeinek. Nyilvánvaló, hogy az oroszok már a spájzban vannak, a Roszatom irodát nyitott Budapesten és egyedül az oroszok adtak be olyan pályázatot, ami a finanszírozásra és az építésre is vonatkozik.

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadett.blog.hu/api/trackback/id/tr165657620

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.11.26. 13:39:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2013.11.27. 07:03:09

Kedves Képviselő Asszony! Mi az alternatíva? Fosszilis energiaforrásra épülő energia rendszer? Aligha. Vízi erőmű? Nem úgy tűnik. Szélenergia? Az elég kevés lesz. Napenergia? Ez se elég. akkor? Mindenki tekerjen egy biciklis dinamót otthon?
Sajnos az energia szükségletnek és fogyasztásnak ára és kockázata van, amit meg kell fizetni.

hambig 2013.11.27. 10:51:03

Ezt Én sem értem. Nincs alternatív lehetőségünk, ha lenne akkor az atom lobbi csak erőtlenebb lenne, nem?
Ide új atomerőmű kell , mert ami van az legkésőbb 2021ben (I-es blokk) elkezd bezárni. Mit csinálunk utána? Beruházás gazdaságossági szempontból, tipikusan az ilyen erőmű beruházások azok amik rengeteg idő alatt térülnek meg. A kérdés felesleges, senki nem lesz már életben mire ez megtérül.

DFK 2013.11.27. 14:55:24

@nagyfeszültség: megnéztem, alternatívát nem láttam.

hambig 2013.11.27. 15:56:21

Elolvastam Én is a noemisszio.blog-os bejegyzést, értelme sajnos nincsen.
A hölgy "(Nemzetközi Kapcsolatok szak, Európa főszakirány, Környezeti menendzsment mellékszakirány)+doktori cím"
Ez még mindig jobb, mint amikor egy semmihez nem értő ember próbálja a dolgokat oktatni. Neki elhiszem, hogy a beruházási kérdéshez ért, de az energetikaihoz mennyire? Ki lehetne rakni egész Mo-t szél/víz/nap energiát hasznosító kütyükkel akkor sem érne a nyomába nukleáris kapacitásnak. Aki ezt nem érti meg az másszon vissza a fára...már bocsánat.

Naga Jolokia 2013.11.27. 21:49:58

Sajnos, mindig bebizonyítja, hogy Illés úrnak igaza volt. Az atomenergiának nincs alternatívája, a németeknek is gondjaik lesznek, ha besötétedik. Szerencsére a francia atomerőművekből tudnak vásárolni.

EzVan:) 2013.11.28. 00:29:43

Kedves Szél Bernadett!
Hol az alternatíva?
Mit tudunk a villamosenergia fogyasztásról 10-20-30 év múlva? Mennyi lesz? Egyáltalán mi az elképzelés? Egy háztartás szükséglete hogyan változik, egy ipari termelési egységé hogyan fog alakulni? Hol van modellezve, hogy mi történhet a következő 50 évben. Mennyi lesz az olaj, gáz, ve ára. Lesz-e egyáltalán lehetőség arra, hogy mástól vegyünk energiát. Hiába van földgáz, ha azt az oroszok a többet fizető kínaiaknak adják el. Hiába van olaj, ha az Venezuelából soha nem ér majd ide.
Hiába akar napelemet üzemeltetni, ha az jelen állapotában nem alkalmas a mostani erőművek kiváltására.

Az a baj, hogy amibe a politika a mai értelemben beletette a kezét, az később sokszorosába fog kerülni. Lásd Bős, Nagymaros.. Amikor majd már tényleg kéne az atomenergia, akkor majd valaki lesz kegyes megépíteni 3000 milliárd helyett 18000-ért.

Armand Catalano 2013.11.29. 12:08:40

Drága Képviselő asszony! Nem gondolja, hogy azért szükséges ez a beruházás, hogy például pont a következő száz évben is megoldott legyen Magyarország villamosenergia-ellátása?

Göntér László 2013.12.01. 10:44:27

Azt mondják, hogy jelenleg Paks adja a magyar villamos energia termelés negyven %-át. Ez négyszáz MW-os blokkokkal számolva tíz blokk felépítését jelenti. A 4 ezer MW-os igény kielégítése kb.2,5 $/W egységárral és 220 ft/$ árfolyammal számolva valóban jelentős összeget tesz ki. Ez azért lehet csalóka mert az atoerőművek nem alkalmasak arra, hogy velük követni lehessen a változó teljesítmény igényeket. Erre a célra más primér energiahordozóra van szüség és az ilyen erőművek olcsóbbak. Becslésem szerint a 4000 MW-nak kb. 60%-át lehet atomerőművekkel kielégíteni. A többit hideg és meleg tartalékokkal kell biztosítani. Az a kérdés, hogy ezt a feladatot mennyire lehet megoldani nap- és szél- erőművekkel, vagyis ezek mennyire alkalmasak ilyen feladatra? A szükségességről csak a jelenlegi villamosenergia termelési statisztikák mondhatnak valamit, hiszen holnap is a maihoz hasonló fogyasztás várható, azt pedig, hogy mi lesz 10 vagy több év múlva, trendeket lehet mondani, de ezekre a mondásokra senki nem vehet mérget.

Körút Margit 2013.12.01. 18:01:48

Szánalmas kis hüpi vagy, Bernike.
Olyan vagy, mint Joschka Fisher:
– minek erőművet építeni, amikor ott a konnektor, amiből jön az áram?

Nemzeti Dohányos 2013.12.03. 13:19:43

Kedves Bernadett!

Ne beszéljünk itt választási programokról. 2010 előtt az összes elérhető netes fórumon arról érdeklődtem, hogy mi az lmp véleménye az atomenergia kapcsán. Ugyanis nem sötétzöld környezetvédőként úgy látom, a legjobb energiatermelési alternatívája a fosszilis energiahordozóknak az atomenergia.

A kapott válaszokat valahogy úgy lehet összefoglalni, hogy még nincs kialakult álláspont, a párton belül megtalálható mindkét vélemény. Ennek tudatában, és azért, hogy a fidesznek minél több voks kelljen a kétharmadhoz mentem el Önökre szavazni. Aztán bekerültek a parlamentbe, és láss csodát, előbújt a sötétzöld idiótaság.

Szóval becsaptak engem, mondhatni átvertek a szavazatomért. Ezek után hogy merik felhozni, hogy más párt mit vagy mit nem ígért atomenergia kapcsán? El tetszenek menni a picsába.