Elfogadhatatlan az Erzsébet-utalványból befolyó pénzek felhasználásának és a közpénzek elköltésének átláthatatlansága. Bár Rétvári Bence államtitkár azt állítja, hogy minden rendben van a program körül, pontosan nem tudni mire és hogyan használják fel az állam által megbízott cégek az Erzsébet-utalványok forgalmazásából származó milliárdos nagyságrendű bevételeiket. Az atlatszo.hu által indított adatigénylési per bizonyította, hogy nincs sok esély a kulisszák mögé látni, ugyanis az Utalványforgalmazó nem hajlandó kiadni a vonatkozó adatokat. Az is meglehetősen gyanús, hogy a Parlament a bírósági fellebbezés közepén módosította úgy az Erzsébet-törvényt, hogy abból ne derülhessen ki egyértelműen, az Erzsébet Utalványforgalmazó tevékenysége közfeladatnak minősül-e vagy sem.

showpic.jpgFotó: napi.hu

Most pedig egy újabb törvényjavaslattal áll elő a Fidesz, ami csak újabb lépésnek tűnik azon az úton, ami a társadalmi kontroll további gyengítésének és az állami ingatlanok átjátszásának ágyaz meg. Ennek nyomán ugyanis balatoni és nyíregyházi ingatlanok kerülnek az Erzsébet Vagyonkezelő vagyonkezelésébe. Az indok, hogy mindez az Erzsébet-program balatoni bázisának létrehozásához és a hosszú távú hasznosításhoz teremt megfelelő jogi keretet.

Az államtitkár az általános vitában hangsúlyozta azt is, hogy szeretnék az ingatlanokat felújítani, korszerűsíteni. Érthetetlen azonban, mindehhez miért lenne szükség a Kft. vagyonkezelésébe adni ezeket, ami teljes körű tulajdonosi jogokat jelent. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy februárban 15 évre szóló bérleti szerződést kötöttek a kft-vel, ami elég is volt ahhoz, hogy az Erzsébet Vagyonkezelő felújíttassa a négy zánkai létesítményt Mészáros Lőrinc cégével, 1 milliárd forintért, a HVG értesülései szerint.

A zavart csak tovább fokozza, hogy az Erzsébet-program részére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által már korábban átadott ingatlanok zömének vagyonkezelője az Erzsébet Szállodák, Táborok és Vendégházak Nonprofit Kft. (korábban Humán-Jövő 2000 Kft.), melynek tulajdonosa a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Ettől pedig teljesen független a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány égisze alatt burjánzó cégbirodalom, benne az idén januárban gründolt Erzsébet Vagyonkezelővel. Ha az Erzsébet-ingatlanok vagyonkezelője az ESZTV Kft., akkor mégis miért van szükség egy újabb Vagyonkezelő Kft-re? A programba került ingatlanvagyont miért különböző, ráadásul más-más minisztérium alá tartozó társaság kezeli?

Kérdések vannak, hiteles válaszok, megfelelő szakmai érvek nincsenek, de nem adom fel. A parlamenti vitában a Fidesz rendre a saját szociális törekvéseit fényezi, ahelyett hogy válaszokat adna. Ott még nem tartunk, hogy engem a Fidesz iskolázzon szociális érzékenységből, én viszont joggal kérem számon: mit takargatnak itt?

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadett.blog.hu/api/trackback/id/tr995645260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.