Az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény valós fenyegetés a fogyasztókra, a környezetre és a nemzeti szuverenitásra. Az Európai Zöld Párt most hétvégén tartja tanácsülését Brüsszelben, ahol az LMP pártcsaládja komoly kritikákat fogalmazott meg a tárgyalásokkal kapcsolatban. Az 500 millió uniós állampolgár nem tudhatja, miről folynak a megbeszélések, mert a kapcsolódó dokumentációt nem adják ki és az egyes tárgyalások eredményei sem nyilvánosak. Nem egyértelmű, hogy a nevünkben tárgyaló Európai Bizottság valóban az állampolgárok érdekeit képviseli-e a tárgyalások során.

cooperating-governements_usa_regulating_flags.jpg

Fotó: ec.europa.eu

Az egyezménnyel a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete jönne létre, amely komoly veszélyeket rejt hazánk számára is: általános tapasztalat, hogy az ilyen megállapodásokkal a periféria és a félperiféria országai rosszul járnak. A sokat hangoztatott gazdasági növekedés ígéretét pedig nyilvánvalóan mézesmadzagnak tekinthetjük, mert az egyezmény lehetővé tenné, hogy az amerikai kormány vagy multinacionális cégek megakadályozzák, hogy akár a magyar parlament, akár az Európai Unió a munkavállalók, a környezet, a fogyasztók és a szociálisan rászorultak védelmében újabb intézkedéseket vezessen be. Ha például a hírhedt cégnek, a Monsantonak nem tetszik, hogy nem forgalmazhat génmódosított vetőmagot Magyarországon, akkor a jelenlegi tervezet alapján egy senki által nem ellenőrizhető döntőbírósághoz fordulhat, ami csak az elmaradt profit alapján mérlegel. Rossz előjel, hogy egy amerikai génmódosított kukoricafajtának a Bizottság időközben zöld utat adott, most a tagállamokon a sor, hogy az élelmiszerterrorista cégekkel szemben kiálljanak a fogyasztók és a környezet érdekeiért.

 Korábban már érdeklődtünk a magyar kormánytól arról, hogy mi a tárgyalási stratégiája az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodásoknál és a válaszból sajnos az derült ki, hogy a kormány nincs tisztában a veszélyekkel. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy rábírjuk a kormányt, álljon ki Magyarország érdekeiért az EU-n belül és a tárgyalások során.

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadett.blog.hu/api/trackback/id/tr825622451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.