Késő esti blogbejegyzés a helyszíni élményeimről
Ácsné Éva, a kishantosi ökogazdaság ügyvezetője fontosnak tartotta, hogy egy országgyűlési képviselő is a tanúja legyen annak, ahogyan a hazai ökológiai gondolkodás egyik szellemi bölcsője és gyakorlati műhelye alól fideszes háttérmunkával az NFA és a „nyertesek” kihúzzák a talajt.

Ugye jó ideje téma a parlamentben Kishantos ügye, a civilek szerveznek, mi meg vívjuk a magunk harcát például Bitay Mártos Örs államtitkárral. Aki rendre, legutóbb épp ma reggel buzgó szélbernadettezések közepette a Mokkában ugyanazokat a csúsztatásokat+nettó hazugságokat ismételgeti: a gazdaságot tüntetően „kft”-nek hívja, helyenként lazán nagybirtokról beszél, nem érti, hogy az ingyenesen biztosított oktatás miért nem látszik a mérlegben, az 1998-as alapító szerződésben kikötött biogazdálkodást holmi önként vállalt hantosi huncutságnak tartja, és egyszerűen nem talál hantosi termékeket a bioboltokban -- sebaj én kerestem neki, át is adtam a kosaramban, de csak nem vitte rá a lélek, hogy megkóstolja, inkább visszaküldte az egészet.

A nagy mellébeszélésben ki is fejtette, hogy hagyjuk már az egész ügy boncolgatását abba. Nem fogjuk, de mostantól péksüteményt sem ad neki senki, az biztos. Ma a hantosiak is harcmodort váltottak, miután az NFA képviselői és a „nyertesek” dicsőségük teljes tudatában megjelentek a földeken és a jussukat akarták.

Pont olyan volt, amilyennek egy krimiben megírják. Van egy csapat teljesen tisztességes földművelő ember, aki valami olyant ad Magyarországnak, amiből nagyon sok kellene: munkát, jó minőségű élelmiszert, oktatást ingyen, nemzetközi elismerést. Bár a fidesz a hatalomra kerülése előtt feszt ígérte, hogy ő pont az ilyen helyeknek fog teret adni, a pályázat lejártával nem nekik adja oda a földet, hanem tíz másiknak, akiknek viszont tényleg nem írják elő, hogy ökogazdálkodást folytassanak. Hogy pontosan mit írnak elő, azt nem tudhatjuk, mert a megállapodásokat nem adták ki és Bitaynak plusz cimboráinak én nem hiszek el semmit.

Kishantoson ott álltam a napfényben, a frissen kihajtott búza lengedezett a szélben, harmatcseppek, jó illat, minden, ami kell. De a krimi következő jelenete egy dzsip, aztán meg egy rakás dzsip, amiben NFA-s vezetők, aktatáskás ügyvéd és a jussukra váró „nyertesek” utaznak. Földről földre, felmérve, ami a vegyszermentes földekben terem, pontosan adminisztrálva mindent. Az egyik „nyertes” elkezdi rugdosni a tönkölybúza-vetést, szórja a földet mindenfele – mit csinál maga?, teszik fel a kérdést. „Lesz ez még ilyenebb is”, hangzik a vészjósló válasz. Aztán még pár provokáció, az egyik „nyertes” nagyon nem bír magával,
mindenképpen fogást akar keresni a kishantosiakon és láthatóan lazán bevállal trágárságot is. Így mentünk földről-földre, és feltárult a szemem előtt az ökogazdaság csodálatos világa: a mustár, a tönköly, a búza, a borsó és Éváék, akik méltósággal csinálták végig az egészet.

Rendre beállt a három csapat: a hantosiak, az NFA és mögöttük a „nyertesek” – az NFA annyira nem bírt magával, hogy az utolsó megálláskor fogta magát és úgy akarta az átvételt aláíratni a „nyertesekkel”, hogy Éva kerek perec kimondta: ő bizony nem adja oda, és ha bejönnek az irodába a NFA-sok, részletesen elmondja, miért. Álltunk egy darabig, ment a huzavona, de aztán csak beértünk a kis irodába, ahol érv érvet követett – tüntetők köszöntötték az NFA-t és a tárgyalást követően is együtt maradtak azok, akiknek ez az egész többet jelent, mint a Bitay-féle „kft”-lózung.

Az NFA számára a földbérlet lejártakor nyilvánvalóan egy helyes döntése lehetett volna – ha hagyja, hogy a prosperáló biogazdaság folytassa a munkáját. Nem ezt tette: a nyertesek között 9000 hektárt művelő család van, persze furmányosan, egy fiatal lány szerepel a nyertesek között, ezzel a látszatra ügyelő törvénynél a törvényesség látszatát figyelembe veszi, és persze ott van a salgótarjáni építési vállalkozás is, aki 190 km-re lakva csak nem minősül helyi gazdának, főleg, hogy mezőgazdasági tevékenységet nem is végez, vagyis az egész úgy ahogy van, egy hatalmas földrablás.földrablás.jpg


Az egész ügy totális arcvesztés a Fidesznek nem elég, hogy halomra veri át a Nemzeti Vidékstratégiával anno megtévesztett gazdálkodókat, de a föld színéről akar eltörölni egy nemzetközi egyezmények mentén megalapított, Magyarország és a magyar mezőgazdaság számára csak előnyöket jelentő biogazdaságot, és a piszkos munkát sima arcú ügyvédekkel és vízfolyásként csúsztató, hazudozó államtitkárokkal végezteti el. Mindeközben már több, mint 150 szervezet állt ki Kishantosért, óráról órára nő a nyílt levelet aláírók száma és a kishantosiaknak eszük ágában sincs feladni a küzdelmet

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadett.blog.hu/api/trackback/id/tr385615685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.11.05. 22:00:49

az lmp-nek is elég nagy arcvesztés hogy élteti horgyulát indoklás nélkül. asszem még sólymot is éltetitek nem?