Százezer helyett maximum 50 ezer lehet az öt fő alatti versenyszféra bővülése a 3.5 év alatt, ráadásul ez is a szféra kevésbé stabil részében ment végbe. Ráadásul sokszor elmondtam, nem elegendő a Munkaerőfelvétel adatait vizsgálni, össze kell vetni az intézményi (5 fő feletti szervezeteket vizsgáló) statisztikával – ez egyértelműen kimutatja, hogy 2013-ben 2012-höz képest hónapról hónapra kevesebb ember dolgozik a versenyszférában. Egy magára találó gazdaság foglalkoztatása nem így néz ki!

Az is látszik, hogy a közmunka húzza felfele a számokat. 2013 májusától minden hónapban mintegy 50 ezerrel több közmunkást fognak hadra, ennek a hatása tükröződik a számokban. Látható ugyanis, hogy az érettségi nélküli középfokú végzettséggel rendelkezők aránya nő a foglalkoztatottak között; a határozott időre kötött szerződések száma 17%-kal nőtt, míg a határozatlanoké fél százalékkal, de a régiós bontás is nagyon beszédes: a rossz munkaerőpiaci helyzetben lévő Baranyában, Somogyban és Tolnában volt a legerősebb a növekedés, míg a hagyományosan jól teljesítő Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon egyenesen csökkent a foglalkoztatás. Egyértelmű: a közfoglalkoztatással javulnak a gyengén teljesítő megyék, míg a jól teljesítőkben romlik a helyzet.

Eközben foglalkoztatási rátánk európai összehasonlításban még mindig nagyon alacsony: az EUROSTAT 2012. évi adatai szerint Magyarország az EU 27-ek közti rangsor végén foglalt helyet (három országot előzve csak meg), olyan országok társaságában, mint Görögország vagy Spanyolország. Tavaly az összes régiós ország foglalkoztatotti rátája meghaladta Magyarországét.Addig, amíg a kormány a közmunkaprogramot erőlteti és nem a valós munkahelyteremtéssel foglalkozik, nem is lesz jobb a helyzet. Ha ez így halad még sokáig nem ér vissza a foglalkoztatás a válság előtti szintre. A legfrissebb kutatások is azt mutatják, hogy a rendszerváltás óta nem volt ennyi szegény az országban – ha tényleg jobban mennének a dolgaink és javulna a foglalkoztatás, ahogy a kormány állítja, ez nyilván nem így lenne. Úgyhogy további jó álmodozást az NGM fideszes politikusainak, mi megyünk és dolgozunk, mert két szlogennel nem lehet 23 év váltóműszakban elkövetett hibáit kijavítani!

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadett.blog.hu/api/trackback/id/tr845604725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.