Közszolgálati rovatunk jelentkezik. Továbbra is folyamatosan kapom a leveleket, hogy emberek a fidesz "30 napos törvénye" miatt kiestek a segélyből is és ellátás nélkül maradtak. Közülük sokan nem is tudtak róla, hogy a segélynek (= fht, foglalkoztatást helyettesítő támogatás) előfeltétele van. Ebben a posztban érthetően leírom, mi ez és hogyan lehet megfelelni a szabálynak. Ki olvasod-e posztot, juttasd el hírét olyan ismerőseidnek, akiket érinthet. Ne forduljon elő, hogy a kellő információk nemtudása miatt lehetetlenüljön el emberek élete.

46.jpg


Mi ez a szabály? 2011. január elsejével a kormány megváltoztatta a segélyre való jogosultság szabályait. Eszerint kizárják a segélyből azt, aki nem teljesíti az évi 30 nap munkára vonatkozó feltételt. A felülvizsgálatot évente végzik, és ennek során a segélyezettnek igazolnia kell, hogy legalább 30 nap időtartamban részt vett közmunkában, munkaerő-piaci programban, vagy képzésben, alkalmi vagy idénymunkát vállalt. Ha egyik módon sem tudja igazolni a 30 napot, akkor még mindig van lehetősége: a háztartási munkát, és a közérdekű önkéntes tevékenységet is elfogadják, mint munkavégzést. Ha még így sem tudja valaki igazolni a 30 napos tevékenységet, akkor kizárják a segélyből. Ez azt jelenti, hogy leghamarabb egy év elteltével válhat újra jogosulttá, feltéve, ha együttműködött a munkaügyi központtal.

Mit tegyél, hogy megfelelj neki? Ha semmilyen munkalehetőség sincs a környéken, még a közfoglalkoztatásban sem, akkor érdeklődni kell az önkormányzatnál, hogy van-e lehetőség közérdekű önkéntes tevékenységet végezni önkormányzati intézményben, vagy helyi civil szervezetnél.

Közérdekű foglalkoztató lehet önkormányzat, kistérségi társulás, kisebbségi önkormányzat, költségvetési szerv, magyarországi székhelyű közhasznú, kiemelten közhasznú szervezet, egyházi jogi személy, egészségügyi, szociális és gyermekjóléti szolgáltató, közoktatási és felsőoktatási intézmény, muzeális intézmény, nyilvános könyvtár, levéltár, valamint közművelődési intézmény. A foglalkoztató adhat költségtérítést. Az önkéntes tevékenységre 30 napos, a törvényben meghatározott tartalomhoz kötött szerződést köt a segélyezett és a foglalkoztató.

Nagyon fontos, hogy háztartási munkával is lehet igazolni a 30 napot, ha végképp semmi nem jön össze. Sajnos ebben az esetben van egy bürokratikus kötelezettség, miszerint kell találni egy alkalmazót, aki csak természetes személy lehet, például férj vagy feleség. Neki az állam felé havi 1.000 forint regisztrációs díjat kell fizetnie. A munkáltatónak a munkavállalás tényét előre be kell jelenteni az adóhatóságnak telefonon, vagy interneten.

Ha mindezeket eddig nem tudtad, és végzésed jött arról, hogy megvonják tőled a segélyt, akkor fontos, hogy tudd: közmunkában így is dolgozhatsz. Akit kizárnak a segélyből a 30 napos szabály miatt, továbbra is álláskereső marad, így részt vehet közmunkában is. Ha pedig legalább egy évig együttműködik a munkaügyi hivatallal, akkor újra jogosulttá válhat a segélyre.

Mivel a segély elvesztésével megszűnik az egészségügyi ellátásra való jogosultság is, magadnak kell fizetned a tb-t (ezt egészségügyi szolgáltatási járuléknak nevezik, ami 2013-ban havi 6660 Ft). Ha erre nincs pénzed, akkor fordulj a járási hivatalhoz, és kérd, hogy állítson ki szociális rászorultságról szóló igazolást. Ez a hatósági bizonyítvány egy évig hatályos, és jogosulttá tesz az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére.

Oszd meg!

További részletes információk itt!

Kép forrás: kapos.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadett.blog.hu/api/trackback/id/tr525522115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.09.18. 18:38:19

Jelenleg nem adót fizetünk az egészségügyi ellátásért, hogy büntethetőek legyünk, ha nem perkálunk?