Most, hogy a kormány eljutott arra a végletesen abszurd szintre, hogy szerintük a szégyenletes 49 ezer forint a motiváció a közmunkásoknak arra, hogy nem létező, a kormány által soha meg nem teremtett piaci munkahelyre lépjenek tovább, álljunk meg egy szusszanásra és nézzük meg: vajon a kormányzás tette ezt velük vagy már előtte is logikai gondokkal küszködtek?

czomba.JPG

Mielőtt zsigerből rávágjuk, hogy igen, ezeknek már az oviban is abszurd volt a jelük, álljunk meg – ugyanis mielőtt nagylétszámban kormányra kerültek, úgy szidták a szocialisták Út a munkához programját, mint a bokrot, és ha már növény, akkor fűt-fát ígértek is hozzá. Ez persze így általánosságnak hangzik, de konkrétan ott tartunk, hogy például Czomba korábbi nyilatkozatait simán elszavalhatnám ugyanannak a Czombának, csak éppen most nem a Fidesz-KDNP tapsolna.

Konkrétan.

Az univerzális nagyígéret kb. így szólt: Ha a Fidesz kormányra kerül, mindent megtesz azért, hogy a foglalkoztatás, a munkahelyteremtés egészen más pályára álljon az elkövetkezendő időszakban.” Ehhez képest van nekik egy még nagyobb közmunkaprogramjuk és egy nagy garral bejelentett akciótervük. Meg félmillió munkanélküli, meg még ennyi, aki külföldre ment, most épp 150 ezer közmunkás, és ha nagy lenne a mellényük, hogy bezzeg Európában még ennyi sincs, ugyan vessenek egy pillantást a legutóbbi Eurostat adatokra: nálunk rosszabbul nem sokan vannak munka fronton, a térségben pedig mi vagyunk a leggyengébbek.

A számmisztikáról pedig, amit most kéjjel végeznek, anno így gondolkodtak: "ha a munkanélküliek foglalkoztatására kitalált program mögött nincs termelő tevékenység, akkor az csak a statisztikát fogja javítani." Bizony-bizony, és ez a nagy igazság azóta is így van, Selmeczi szóvivő asszony és Hoppál szóvivő úr!

Nézzünk szét a parlamentben. Ezt nem én mondom Czombának, hanem Czomba Herczog László szociális és munkaügyi miniszternek – de nagyot fordult a Föld azóta, ugye? "Az ablakon dobnak ki 117 milliárd forintot, képviselőtársaim. Ugye, az eredeti célja a programnak az volt, hogy segély helyett munka, tehát minél előbb bekerüljenek az elsődleges munkaerőpiacra. Tudják, ebből a 86 ezer emberből, aki mondjuk, júliusban foglalkoztatva volt, hányan fognak az elsődleges munkaerőpiacon megjelenni? Ötezren sem. Nem sok ezért a hatékonyságért egy kicsit havonta 7 milliárd forint, kedves miniszter úr? És tudja, milyen nagy ívű pályát futnak be? Segély, munka, segély, és kezdődik elölről. Tehát ez így biztosan nem működhet."

Sokallták a forrásokat is. "Ez körülbelül 30 ezer forint értékű munka volt, és a központi költségvetésnek ez 200 ezer forintjába került. Képviselőtársaim! Komolyan gondolják, hogy ehhez tapsoljunk? Vajon a lengyelek, a csehek, a szlovákok miért nem találták ki ezt a remek programot, miért nem? Mert a válság kellős közepén 117 milliárd forintot kifizetni többségében a nagy semmire, nincs ennyi pénze senkinek. Gondolják végig azt, hogy mit csinálnak akkor, amikor ebbe a programba feccölik újra be a forrásokat!” 2012-ben 132 milliárdot fordítottak közmunkára, idén már 153 milliárdot.

Szerva itt, csere ott. Hogy ez mennyire szórakoztató olvasmány lenne, ha nem a bőrünkre menne, hogy a kopott politikai „elit” hogyan váltogatja a véleményét. Komolyan azt hiszik, hogy senki sem figyel?

„Miniszter Úr! Kedves Kormány! Kedves kormányoldali Képviselők! Ez a pálya zsákutca. A valódi munkahelyteremtésre és a munkahelyek megőrzésére fordítsák az energiát, ne pedig az ilyen statisztikák gyártására. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)”

Ennyi.

Kép forrása: hirstart.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadett.blog.hu/api/trackback/id/tr975470044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unionista (törölt) 2013.08.22. 15:06:59

1. azt kellene mondani, hogy a gdp tizede legyen a rendszeres szociális segély. most is nagyjából ennyi. havi:
www.wolframalpha.com/input/?i=hungarian+gdp+per+capita+in+huf+per+10+per+12
forint.

2. és ezt kellene megkapni alapbérként minden közmunkásnak. azért, hogy a munkahelyén megjelenik. és fölötte kapjon teljesítménybért. ha sokat dolgozik, akkor kapjon többet. ha semmit se, akkor kapja a minimál segélyt.

3. a rendszer úgy lenne igazságos, ha ugyanekkora mértékű adójóváírást fizetnének a piaci munkavállalónak. vagyis a munkás induló bére megegyezne a rendszeres szociális segély összegével.

4. erre az összegre kellene felemelni a családi pótlékot is.

5. és ugye jelenleg is ekkor a minimálnyugdíj. ez az átalakítás a nyugdíjrendszert kedvezőlenül semmi esetre sem érintené.

és akkor ez lehet a szocik által favorizált "alapilletmény". az egy főre jutó gdp tizede.

ami a gyakorlatban adójóváírást, családi pótlék emelést, és rendszeres segélyezést (vagy legalább annak az ígéretét) jelenti. úgy, hogy a középosztály sem mondhatja, hogy rendszer igazságtalan, mert ő ebből kimarad.

aztán az egy másik kérdés, hogy van-e olyan mértékű állami kiadáscsökkentés, ami ezt fedezni tudja. de ettől függetlenül ígérni lehetne. és az ígéret legalább részben teljesíteni. szavazatokat hozna.

olyan modellt kell kitalálni, amit a társadalom egésze el tud fogadni. nem csak a szegények, hanem mindenki. és legalább részben működhet. több kell annál, hogy sírunk. jaj, szegény kiscigányok, jaj szegény közmunkások, jaj szegény nyugdíjasok, jaj szegény mindenki. geci orbán, geci orbán. ennél több kell, intellektuálisan is. retorikában is. tessenek már ezen munkálkodni ha kormányt akartok váltani. pláne ha rendszert.