Magyarországon mostanság 150 ezer ember dolgozik közmunkában. Ők azok, akik 8 órás munkáért 49 ezer forintot kapnak, akikről rendre röppennek fel a hírek, hogy magáncélra dolgoztatják őket, akik rendre nem mennek betegszabadságra, ha lerobbannak, és akik nem lázonghatnak sorsuk ellen, hiszen ha megteszik, és kirakják őket a közmunkából, még a 22500 Ft-os segélyt sem kapják. Ők azok, akiket arra használ a kormány, hogy kikozmetikázza foglalkoztatáspolitikai kudarcát, és amint kijön egy jelentés, a fideszes kommgépezet mindig elővesz a kalapból egy politikust, hogy elharsogja, amit Habonyék a szájába adnak.

A közfoglalkoztatásról szóló törvény szeptembertől hatályba lépő módosításával pedig Pintér Sándor odáig ment ezen emberek megalázásában, hogy amennyiben nincs rendben a kiskert vagy kerítés előtti rész, vagy maga a lakás belseje(!), a közmunkást ki kell tenni a közfoglalkoztatásból. Ezzel a Fidesz gyakorlatilag kényre-kedvre szolgáltat ki jelen állás szerint 150 ezer embert a hűbérúr/polgármester/helyi erős ember/régi haragos stb. akaratának.

000101750-1117-625.jpg
Hogyan fog ez kinézni a gyakorlatban? Közmunkás elmegy dolgozni, négy, hat vagy nyolc órát lehúz, mellette gondoskodik a családjáról (mos, főz, leckét ír a gyermekekkel stb.), de ha valakinek nem tetszik az arca, bejöhet a lakásába, és azt mondhatja, hogy miért nincs ez szebben kifestve/kopott az ágynemű/nincs függöny/koszos a szőnyeg/stb. és holnaptól ne is jöjjön be dolgozni. Ez egészen nonszensz. Miért más a közmunkás, mint bármelyik másik munkás ebben az országban a jogok tekintetében?

Ráadásul, ha emlékszünk az előzményekre, látható, hogy itt szigorítások soráról van szó. Eddig az iskolából a túl sok igazolatlan órát mulasztó gyermek szüleitől előbb felfüggesztették majd újabban megvonják a családi pótlékot, és a legújabb szabályozás szerint szeptembertől ki is kell őket zárni a közfoglalkoztatásból - sőt ki kell őket zárni akkor is, ha a szülők ellen még csak folyamatban van a gyerek mulasztása miatt a szabálysértési eljárás, de nincs még lezárva az.

Ami hab a tortán, nézzék meg a törvényjavaslat indokolását: erkölcsi és magatartási szabályokról prédikálnak, ami hatalmas képmutatás, hiszen Pintérék épp úgy tudják, mint mindenki más, hogy a legkiszolgáltatottabb emberekről beszélünk, akik a legminimálisabbnál is kevesebb betevőért kell, hogy megharcoljanak. Köze nincs ennek a példamutatáshoz – közmunkásnak lenni nem kegy kellene, hogy legyen, hanem maximum egy átmeneti időszak, amit akkor finanszíroz a költségvetés, ha az adott térségben nincs más foglalkoztató.

Orbán és csapatának pedig az lenne a feladata, hogy munkahelyek jöjjenek létre, ahol helyet kap mindenki, de nem 49 ezerért és nem a hűbérúr kegyéből! Ez az, amire a Fidesz nem képes, és mindent elkövet azért, hogy ezt az ország elfelejtse: ezért áll ki Selmeczi Gabriella statisztikázni, ezért mondja mindegyik fideszes beszélő fej a narancsos mantrát. De ettől még ott lesz az a 150 ezer ember, aki ha nem áll haptákba a helyi döbröginek, éhkopra jut. És vele együtt a családja, adott esetben az a gyermek is, aki azért nem tudott elmenni az iskolába, mert nincs olyan ruhája, mert kinézik, mert nem tud jól tanulni és lemarad és folyamatos a kudarcélménye, azért mert a szegénység az egy olyan hely, ahonnan nagyon, nagyon sok segítséggel lehet kikerülni. És ez az a segítség, amit Orbán nem ad meg, és ezzel a törvénnyel még mélyebbre taszítja a legkiszolgáltatottabbakat. Olyan mélyre, hogy egy idő után nem látjuk és nem halljuk, hogy élnek ők ott, ahol már semmi sincs. Maximum csak kósza hírek és korántsem elfogulatlan politikusok statisztikázásai alapján próbáljuk kitalálni. Ez a Fidesz bűne, Orbáné és Pintéré, és nekünk mindannyiunknak hatalmas felelősségünk van abban, hogy soha ne engedjük meg nekik még egyszer, hogy ezt folytathassák.

A hétfői ATV-s beszélgetésemet követően nagyon sok megkeresést kaptam. Beszélgettünk arról, hogy vajon miből fognak megélni azok, akiknek se segély, se közmunka, se munka, semmije sem lesz szeptembertől kezdve szinte bármikor. A választ nem tudjuk, csak találgathatjuk, viszont engem nagyon érdekel, mit gondol erről az az ember, aki névvel vállalta, hogy egy szövetkezetekről szóló törvényt felsalátázva betolja ezt a legsötétebb időket idéző javaslatot.

15 nap múlva remélhetem Pintér Sándor válaszát arra a kérdésre, amiről sokatokkal beszélgettem az elmúlt napokban: „A szeptembertől hatályba lépő módosítások kapcsán kérdezem Miniszter Urat, álláspontja szerint miből éljenek meg a közmunkából kizárt és a segélyüktől is megfosztott emberek, amennyiben a nyílt munkaerőpiacon sincsenek elérhető álláshelyek számukra?”

Mondhatjátok, hogy mit remélhetünk egy olyan országban, ahol a szegényekkel a rendre hivatkozva bármit meg lehet csinálni, pl. kánikulában vizet elzárni; vagy megváltozott munkaképességűek, rokkantak szerzett jogait megvonni, Natura2000-en Orbán-családnak tőzeget bányászni, de ezeket a kérdéseket mind fel kell tenni, minden követ meg kell mozgatni, és én most mondom Pintér Sándornak, hogy ezt a békát sem fogjuk lenyelni, arra mérget vehet.

Fotó forrása: nol.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadett.blog.hu/api/trackback/id/tr495450021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszkütyü 2013.08.07. 19:38:03

Betti, ti csiholtok egy halvány reményszikrát, hogy talán érdemes még ebben az országban maradni, pedig a gyomrom felfordul már ettől a bűnöző bandától. Ezek tényleg azt akarják, hogy a vesztenivaló nélküli, éhes emberek csoportja elérje a kritikus tömeget?

giorgio.nane 2013.08.26. 13:52:26

)@eszkütyü: el fogja érni és akkor jajj az országnak...(mindenesetre érdekes lesz Pintér válasza

randoma 2017.10.17. 03:57:36

mások is olvasták. van erre szép válasz?

fejhajlitogep.blog.hu/2017/10/14/szel_bernadett_iii_richardi_pillanata

mert esetleg kellene...