Itt vagyunk az EFOTT-on Zánkán, süt a nap és kék a Balaton, és még Szanyi kapitány is mértéktartó akció keretében sorsolta ki a nyereményeket a fiataloknak itt tőlem 5 méterre. A civil faluban némi önmeghasonlás keretében jelen vannak a pártok, rajtam is a pártjelvények mellett egy „civil” feliratú karszalag díszeleg. Utoljára 18 éves koromban voltam Zánkán, akkor is nagy buli volt – nyilván kétszer annyi idősen már máshogy állok ehhez a helyzethez, viszont egy ilyen év után ugyancsak jól esik egy kis laza babzsákos politizálás a fiatalokkal.

9.jpg

Az általános jó kedv ellenére nem tudok elvonatkoztatni, hogy mi folyik most Budapesten. Egyrészt azért, mert rendre keres a média a Kövér-féle bünti miatt, plusz hivatalvezetőnk is megküldte az ülésszak újabb egy hetes meghosszabbításának tervét, ami alapban nonszensz: a Fidesz a jelek szerint hétről hétre akarja meghosszabbítani az ülésszakot, ahogy eszébe jut egy új törvénymódosítás.

A büntiről mindenkinek elmondtam, hogy nem mi vagyunk azok, akik sértjük a ház rendjét, hanem azok, akik kipontozott címmel üres lapokat tolnak be napirend-javaslatként, akik törvénygyárat csináltak az országgyűlésből és akik a legésszerűbb ellenzéki javaslatokat is zsigerből elkaszálják tárgysorozatba vétel előtt. Ha Kövér rendet akar tenni, irány a Fidesz-KDNP, az LMP kis csapatnyi talpig becsületes országgyűlési képviselőjét meg hagyja végre dolgozni!

4.jpg

Persze az nekik nem biztos, hogy jó, ha mi nyugodtan tudjuk végezni a munkánkat. Tegnap is kitúrtam egy velejéig mutyigyanús ügyet: egy kedves tanárnéni megkeresése nyomán körbehívtunk jó pár Erzsébet-táboroztatással foglalkozó üdülőt, és arra jutottunk, hogy két-háromszoros áron adják a helyeket az Erzsébet-program keretében nyaraló rászoruló gyermekek esetében, mint ha csak simán iskolaként bejelentkezik az ember. A tipikus helyzet az volt, hogy 9000 Ft volt az egy napi szállás teljes ellátással, egy fő részére. Mivel 5 éjszakát töltöttek a gyerekek a táborban, egy fő tábordíja 45 000 Ft volt. Ehhez jön még az 1000 Ft-os hozzájárulás. Ugyanezen a helyen, a nem Erzsébet-program keretében táborozó gyerekeknek napi 5000 Ft mellett 25 000 Ft-ba került a táborozás, önköltségen. A különbözet 21 000 Ft. Ha az Erzsébet-programba bekapcsolódó mind a 40 ezer gyermek esetében ezzel a 21 ezres különbözettel számolunk, akkor az összesen 800 millió négyszázezer forintos, azaz majdnem 1 milliárdos extraprofitot jelent a táborok üzemeltetője számára! Ennek az összegnek a sorsáról nem tudni semmit. Megy is a közérdekű adatkérés, meg az írásbeli kérdés, a Fidesz önfényezős reakciójával semmit sem tudok kezdeni: kb. 800 millió forint sorsáról kérek tájékoztatást, de nem propagandaszövegre vagyok kíváncsi.

Visszatérve az EFOTT-ra, csak nem kerüli el a figyelmemet, hogy a nagyszínpaddal szemben, kb. a főhelyen ott díszeleg az atomerőmű, sőt a már tervezett új atomerőmű csodakamionja. Mivel még sosem láttam, elhatároztam, hogy itt az alkalom: bemegyek és megtudom, mire futja a Lévai-projektből – azt kapásból látom, hogy már 2011-ben 42 millió ment el a VOLT, a Balaton Sound és a Sziget fesztiválon. Legnagyobb megdöbbenésemre cuki madarak és állatok képe mindenhol, a kamion tetején sőt bent a kivetítőn is, a lépcső mellett pedig egy napelem-megvilágítással működő padocska, MVM-által pénzelve (értsük jól: mindez adóforintokból).

7.jpg

Bent kedves fiatalok várják az érdeklődőket, őszinte érdeklődésünkre, hogy mégis mit keresnek itt a napelemek, azt a különös választ kaptuk, hogy az is áramot termel. A legdurvább hiéna-marketing zajlik bent, egy csomó pozitív képzetet adó tárgyat és képet mutatnak be, aminek az égvilágon semmi köze a nukleáris energiához. Próbáltam megértően végighallgatni mindent, de akkor nagyot nyeltem, amikor arra a kérdésemre, hogy mi lesz a kiégett fűtőelemekkel, azt a „megnyugtató” választ kaptam, hogy a Nyugat-mecsekben találtak rá alkalmas helyet, oda valószínűleg majd el lehet pakolni. Nekem már csak egy kisállat simogató hiányzott az összképből, ami kedvet hoz mindenkinek egy jó kis atomerőmű bővítéshez.

Csak remélni lehet, hogy ennek az álságos kampánynak nem dőlnek be a fesztiválozó fiatalok. Most pedig irány a Balcsi part, ahol nem marketing célból vannak kacsák.

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadett.blog.hu/api/trackback/id/tr225379380

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rendkívüli ülésszak helyett 2013.06.26. 20:14:55

Már csak egy kisállat simogató hiányzott az összképből, ami kedvet hoz mindenkinek egy jó kis atomerőmű bővítéshez.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.