Foglalkoztatási szempontból Magyarország nem teljesít jobban, sőt. A kormány ezzel szemben egyre kínosabb magyarázatokba bocsátkozik. Hoppál Péter a minap például arról beszélt, hogy 2009-ben volt mélyponton a foglalkoztatás, azóta egyre csak nő. Nyilván a belügy és az NGM csodakoktéljának hatására, ami egy rész közfoglalkoztatás, és egy rész Munkahelyvédelmi akciótervből állna, ha működne. De sajnos nem, nem működik. Nem is fog.

Hoppál Péternek vagy a kormánynak semmi oka optimizmusra. A gazdaság recesszióban van, a beruházások mélyponton, a bejelentett új munkahelyek nagy része közmunka. A feketemunka nő, a munkanélküliség stagnál, a tartós munkanélküliség 40% felett, öt éves csúcson és tovább nő a szegénység. És mi a helyzet a számokkal? 2013 áprilisában a legalább 5 fős szervezeteknél KSH-adatok szerint 2 690 000 fő dolgozott, ami a kormányváltás időpontjához képest bizony kőkemény stagnálást jelent. A legkomiszabb az egészben az, hogy a nyílt munkaerőpiaci trendek valós csökkenését csak a közfoglalkoztatás növekménye fedi el: most áprilisra tavaly áprilishoz képest 40 ezerrel több közfoglalkoztatott dolgozik, míg a vállalkozásoknál dolgozók száma 10 ezerrel csökkent. Úgy néz ez ki, mint egy foglalkoztatáspolitikai sikersztori?

6d9c750854068e386058f7fc3282c89f.jpg

Most már Czomba Sándor is elkezdte mondani, hogy ez a foglalkoztatáspolitikai eszközrendszer, amit ők mixeltek, gazdasági élénkítés nélkül nem tartható fenn hosszabb távon. Czomba vagy megvilágosodott, vagy mindig is tudta ezt, de most valami miatt idejét érezte annak, hogy coming-outoljon – mindenesetre ebben a részletben igaza van, a többi mondandójával viszont erősen vitatkozom. A munkahelyvédelmi akciótervről mindig is azt mondtuk, hogy rosszul időzített (akkor kellett volna bevezetni, amikor kitört a válság), és hogy nem veszi figyelembe a holtteher-hatást (vagyis olyanokat is támogat, akiknek amúgy is meg lenne a munkájuk) és a kiszorító hatást (olcsóbbra cserélik a drágább, akciótervben nem érintett alkalmazottat). A Fideszt ezek az érvek sosem hatották meg, pedig nem azért mondtam, hogy megakadályozzam őket az egymillió új munkahely létrehozásában, hanem hogy például a közfoglalkoztatásra kiszórt százmilliárdok mellett ne menjen el erre is 300 milliárd, kvázi feleslegesen. Lenne jobb helye ugyanis annak a pénznek, de erről később. Szóval van nekünk Akciótervünk, Czomba szerint fialt 36 ezer új munkahelyet, de hogy ezt pontosan hogyan számolták ki, nem tudhatom, mert nekem az írásbeli kérdésemre még azt mondták, hogy ezt hosszas idő kiszámolni. Most azért veszem a bátorságot, és újra megkérdezem: hogy jött ki ez a 36 ezer? Meg azt is, hogy hogy jött ki a 800 ezer munkahely, amit megvédtek.

Láthatóan a kormány rózsaszín ködöt szór ránk, hátha elfelejtjük, hogy rosszabbul élünk, mint amikor bezúdultak kétharmadukkal a parlamentbe. Én azonban nem felejtem el, miért kezdtem el ezt az egészet. Ha jól nézem, 2012-es képviselővé válásomat követően beadtam vagy 123 önálló és 60 nem önálló indítványt, és ugyan maximum az ombudsmantól kaptam munkámat ténylegesen megkönnyítő hasznos választ, megszavazni pedig nem sikkes fideszéknek az ellenzéket, beadtam azt a törvényjavaslat-csomagot, aminek az alapját állampolgárok sokasága írta le nekünk, saját személyes esetét bemutatva. Tudom, az életből, az Önök leveleiből, hogy ezek létező problémák. A mai szabolcsi látogatásom pedig szintén engem igazolt.

A közmunkában nem az a sikermérce, ha sokan bekerülnek, hanem ha sokan visszakerülnek belőle a nyílt munkaerőpiacra. A fideszes közfoglalkoztatás ilyen szempontból kudarc. A közmunka nem hogy nem segít vissza a munkába, de egyenesen csapdahelyzetet okoz. A kulcsmotívum az, hogy a munkanélküli ember, amíg közfoglalkoztatott, nem számít álláskeresőnek, ez persze jó a kormánynak statisztikát glancolni, de rossz az embernek, aki elesik számos, a helyzetén javítani hivatott lehetőségtől, például képzésektől, bértámogatásoktól, vagy éppen a vállalkozóvá válást elősegítő támogatástól.

Sziklaszilárdan vallom, hogy ez a fideszes stílusban előadott közfoglalkoztatás nem alkalmas a foglalkoztatáspolitikai problémák tartós kezelésére, egy segély-közmunka ciklusban tartja az embereket, akiknek így paradox módon nem hogy csökkenne, de kifejezetten nő az inaktivitása, és például sok helyen láttam azt, hogy a „bevált” közmunkásokat visszahívják, akik így kikerülnek a munkaügyi központ látóteréből, és persze a vállalkozásokéból is. 
A törvényjavaslat-csomagom négy törvényt módosít, átjárhatóságot kíván teremteni a közfoglalkoztatás és a képzések és egyéb foglalkoztatást elősegítő támogatások között, plusz kiszedné azokat a negatív ösztönzőket, amik elbátortalanítják a közmunkásokat abban, hogy munkát vállaljanak a nyílt munkaerőpiacon.

Azt szeretném elérni, hogy ha egy közfoglalkoztatott támogatásra jelentkezik, számítson álláskeresőnek – ez például azt jelentené, hogy ha egy közmunkás elég inspirációt érez ahhoz, hogy vállalkozásba kezdjen, megkaphassa az ezt segítő támogatást. A javaslat másik pontjával még Matolcsy is egyetértett, amikor miniszter volt. Van egy olyan előírás, hogy meghatározott ideig regisztrált álláskeresőnek kell lenni, ha valamely támogatásra pályáznak érintettek; azt szeretném, ha ebbe a regisztrációd időbe beleszámítana a közmunka. Sikeres pályázat esetén pedig ex lege, vagyis a törvény erejénél fogva szűnjön meg közfoglalkoztatási jogviszony, hiszen ha csak simán kilép az érintett, elveszíti a jogosultságát a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra. Most ugyan van egy olyan lehetőség, hogy közös megegyezéssel váljon el egymástól foglalkoztatott és foglalkoztató, de ez nem jelent garanciát arra, hogy erre hajlandó is lesz az utóbbi: kiszolgáltatott emberekről van szó, ne engedjünk teret felesleges szívózásnak.

A csomag utolsó eleme pedig az elemi logikára épül: csak annyit szeretnék, ne az első három hónap alatt, hanem a próbaidő teljes időtartama alatt szüneteljen az fht-jogosultság, vagyis ha valakit próbaidő alatt kitesznek, ne kelljen egy év munkaüggyel való együttműködéssel kezdenie a havi 22800 ft-ért. Amúgy a jelenleg hatályos törvény is valami ilyesmiben gondolkodott, de ugye közben, megváltozott a Munka törvénykönyve, és már nem csak 3 hónap, hanem akár 6 hónap próbaidőn is lehetünk – tegyék meg ezt a korrekciót, ha már megtették azt a szívességet a munkáltatóknak, hogy fél éven át is próbaidőn tarthatóak vagyunk.

Ahogy mondtam, ez a csomag nem fogja tudni elérni, hogy észhez térjen a kormány és arra használják a közmunkát, amire való, és amire sok más országban is használják. De arra mindenképpen alkalmas, hogy ezekkel az ésszerű javaslatokkal a legdurvább csapdahelyzetek közül többet felszámoljunk. A kérdés persze továbbra is az, hogy ha már ebben az országban két teljesen kézenfekvő módja is van a munkahelyteremtésnek, miért kerüli azt következetesen a kormány: sem az energiahatékonyságba, se a helyi gazdaságba nem fektetnek, sőt, a mindjárt zárószavazásra kerülő földtörvénnyel egyenesen ellehetetlenítik az utóbbiakat.

Az LMP útja pedig erre vezet: mi a helyi gazdaságot támogatjuk, és leszigetelnénk végre ezt az országot, hogy ne orosz gázzal fűtsük az utcákat. Jó az építőiparnak, jó az alacsonyan képzetteknek, jó a családoknak, akiknek csökken a rezsijük, és persze fenntarthatóbb környezeti szempontból is. Addig is marad a munkahelyvédelmi akcióterv meg a tömeges közmunka, de ez nekem egyet jelent: küzdeni kell, és pontosan azokért az emberekért, akik megtiszteltek azzal, hogy megosztották velem élethelyzetüket, nehézségeiket. Ez a törvényjavaslat róluk szól, mert meghallottam és megértettem őket és képviselem az érdekeiket. És abban biztosak lehetnek, hogy ha egyszer oda küldenek minket, ahol most fideszék mutyiznak és szipolyoznak, emlékezni fogunk arra, mire szerződtünk Önökkel!

Fotó: infomoval.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadett.blog.hu/api/trackback/id/tr355371312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.