Kispesti kollégámmal ma sajtótájékoztatón számoltunk be az ottani szülőknek a közétkeztetéssel kapcsolatos küzdelmeiről és egy füst alatt felvázoltuk az LMP szerint működő iskolaétkeztetési rendszert. Régóta figyelem ezt a témát: jártamban-keltemben országos viszonylatban is jó ideje kapok panaszokat sok helyről azzal kapcsolatban, hogy a kiszervezett, nagy cégek által készített menzai ételekkel finoman szólva sem elégedettek a szülők. A jelzések világosak: panaszkodtak óvónénik, igazgatók, szülők, mondván, amióta nem helyben készül az étel, rossz és drága. Ráadásul főszabály szerint a szülőknek esélyes sincs arra, hogy érdemben változást csikarjanak ki. Hallottam büdös húsról, gyümölcsleves-tejberizs-gyümölcssaláta menüről, rántásból álló főzelékről és hozzá kísértetiesen hasonló levesről.


Világos, hogy az alapprobléma a nagyüzemi módon kiszervezett tömegétkeztetés, ami ellenérdekelt felekké teszi a szereplőket: a gyermekeik minőségi étkeztetéséért harcoló szülőket a közétkeztetést végző, profitra hajtó céggel és a sokszor mutyigyanús ügyekben szerepet vállaló, a konfliktusok szőnyeg alá söprésében érdekelt önkormányzattal. Kialakult ugyanis egy rossz gyakorlat, melynek során az önkormányzatok bezárják a helyi főzőkonyhákat, elbocsátják a szakácsnőket, konyhásnéniket és külső vállalkozásoknak szervezik ki a közétkeztetést. Innentől kezdve a cégekre való ráhatás gyakorlatilag nulla. Kiszervezés esetén egy összeghatár felett az önkormányzat közbeszerzési pályázatot ír ki, ami hazánkban amúgy is a mutyi melegágya, főleg, hogy az önkormányzattal kötött szolgáltatási szerződés több, nem ritkán 10 évre szól, és általában gyenge, nehezen kikényszeríthető minőségi feltételeket támaszt a közétkeztető céggel szemben.

213243.jpg

fotó: vedegylet.hu


Kispesti szülőkkel leülve végighallgattam az ő Canossa-járásukat is, miként próbáltak hónapokon át érdemben hatni az ételre, amit a gyermekeik kapnak. Visszatérve a sajtótájékoztatóra történt egy nem várt fordulat. Miután elmondtuk a kispesti tapasztalatokat és érveltünk a szerintünk kívánatos rendszer mellett, az egyik jelenlévő szót kért, de nem újságírói kérdés következett, hanem egy abszurd közjáték: az érintett cég egyik alkalmazottja emelkedett szólásra, és hosszú perceken át taglalta a cég véleményét. A hallgatóság egyik tagja pedig direktben kezdte firtatni, hogy országos pártként miért pont ezzel az üggyel foglalkozunk. Nem egyszer mondtam el, hogy Kispest állatorvosi ló, és egyébként terveim szerint hamarosan egy másik esettel fogok hasonló módon kiállni a nyilvánosság elé. Emellett Kispest nem véletlenül került tavaly év végén az országos médiafigyelem középpontjába: különösen erős helyben a civil önszerveződés, az aktív és öntudatos szülői fellépés a közétkeztetés minőségének javítása érdekében.


A sajtótájékoztató maga tehát sokkal mozgalmasabbra sikerült, mint eredetileg vártuk, de ez számomra egyértelműen azt jelenti: itt bőven van mit rendbe tenni.


Rövid távon el kell érni, hogy érdemben foglalkozzanak a szülők kéréseivel és  az önkormányzatok használják ki ellenőrzési jogosítványaikat. Írásbeli kérdés keretében például ombudsmani állásfoglalást kérünk arról, hogy elfogyaszthatja-e egy gyermek az otthonról csomagolt elemózsiát a menzán az étkezőben, vagy a sok helyütt létező gyakorlat szerint, csak az iskolapadban ülve eheti meg, a könyvei és füzetei mellett. Ugyanis sok szülő számára jelenleg az egyetlen kiút az, hogy kiveszik a gyermeküket a menzáról és otthonról csomagolnak neki ételt – de az intézmény sok helyütt ezt nem tolerálja.


Hosszú távon mi azonban teljesen más rendszert javaslunk – a lényege röviden: vissza a helyben főzést, a szakácsnőket és a konyhásnéniket, és főzzenek döntően a helyben termelt élelmiszerekből! Számos pozitív hatása lenne egy ilyen rendszernek. Egyik érv az önkormányzat által működtetett konyhák mellett, hogy ezek közvetlenül helyi termelőktől, olcsón szerezhetnék be az alapanyagok jó részét, ezzel is segítve a kistermelők életben maradását, ráadásul ismert, hogy az adott évszakban, helyben termő zöldségek, gyümölcsök olcsóbbak, kisebb a vegyszerterheltségük és tápanyagdúsabbak, mint a messziről érkezett vagy konzervált társaik. Vezérelvnek kell tehát lennie a szezonalitásnak és hogy az alapanyag-beszerzésnél a helyi termelői áruk előnyben legyenek. Saját konyhák felállításával illetve újranyitásával nőne a foglalkoztatás is, hiszen nem egy nagy, központi főzőkonyhában történik az étel előállítása, hanem több, a helyi iskolához, óvodához közeli konyhán, ami több munkahelyet biztosít. Mivel kézzelfogható a felelősség, nő a helyi, szülői kontroll, rugalmasabbá válik az alkalmazkodás a helyi igényekhez és az önkormányzat érdekeltté válik az igényeknek való megfelelésben, a minőségbiztosításban. Ráadásul a mostani melegítő konyhai étkeztetés behatárolja a készíthető, kiszállítható ételek körét és a konyhatechhnológiát is, ami sok szempontból gátat vet az egészséges táplálkozás követelményeinek: ugyanis így a zöldségek szinte kizárólag leves, főzelék formájában szerepelnek az étlapon, a húsok pedig leggyakrabban szelethúsként vagy pörköltként. Mindemellett nagy probléma a szállítás: mire az étel tálalásra kerül, sokszor újramelegített, és ezért nem megfelelő minőségű. Nyilvánvaló érv a rendszerátalakítás mellett az is, hogy csökken a korrupció veszélye és nő a költséghatékonyság.


Ez nyilván nem megy két perc alatt, de nagyon messze fogunk kerülni ettől a modelltől, ha a politika nem küld olyan jelzéseket, amely szélesre tárja az ajtót egy ténylegesen a gyermekek érdekeit szolgáló menzarendszer előtt. Az LMP ezért küzd!

A bejegyzés trackback címe:

https://szelbernadett.blog.hu/api/trackback/id/tr615358195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jullantyu 2013.09.05. 11:28:00

Kedves Bernadett!

Kérem írja meg, hogy június 7-i, Szabó Mátéhoz intézett levelére érkezett-e érdemi válasz. Az óvodakezdéskör szembesültünk a fenti problémákkal, ahol a gyerekek életkorából, önállótlanságából adódóan az otthonról hozott ételek fogyasztása még az iskolai helyzetnél is problémásabb.
Előre is köszönöm!
Szalai Júlia

jullantyu 2013.09.06. 00:42:51

Kedves Bernadett!
Időközben megtaláltam a választ is, saját tapasztalataimat pedig itt gyűjtöttem össze:
lakasmuhely.hu/2013/09/05/otthonrol-hozott-etel-az-ovodaban/